Loopbaanvouchers helpen werknemers verder te komen

Loopbaanvoucher helpen werknemers verder te komen, zowel binnen maar desnoods buiten het bedrijf. Zo oordeelt Erik van der Sluis, P&O adviseur bij Sion, erover. De voucher past in ieder geval precies in de strategie van het verdelingsbedrijf van phalaenopsis.

Van der Sluis vindt de loopbaanvoucher een goed middel voor de medewerkers om voor jezelf inzichtelijk te krijgen waar je nu staat, wat je sterke en minder sterke punten zijn en of je überhaupt op de juiste plek zit. „Zit je op de juiste plek dan is dat leuk om te horen en kan je vol gaan voor het vervolg van je loopbaan. Zit je niet helemaal op je plek, ben je bijvoorbeeld je functie ontgroeid dan zijn er meestal wel mogelijkheden om intern door te groeien, lukt dat niet dan kan het ook verstandig zijn om een keer buiten de deur te kijken. Want, voor beide partijen is het prettiger met mensen te werken die het naar hun zin hebben en gemotiveerd zijn”, vertelt Van der Sluis.

Centraal georganiseerd

Bij Sion Young Plants, veredelaar van phalaenopsis, werd vroeger alles centraal georganiseerd. Een managementteam waar alle beslissingen werden genomen en de uitvoering naar de vloer werd gecommuniceerd. Maar Sion heeft op organisatorisch vlak niet stil gezeten! Hun pay-off is tenslotte niet voor niets, the next step in orchids. Door in beweging te blijven, blijf je actueel zo ook op organisatorisch gebied.

Zelfsturende teams

De organisatie heeft de afgelopen jaren veel wijzigingen doorgevoerd gericht op de toekomst; groei en internationalisering. Tijdens deze veranderingen zijn ook de zelfsturende teams ontstaan. Er is een Managing Director die de teams faciliteert waar nodig. Maar de teams zijn zelf verantwoordelijk voor het nemen van hun eigen beslissingen. In de toekomst wordt er naar toegewerkt dat de teams ook een eigen budget krijgen en naar eigen inzicht kunnen opereren, naar de missie, visie, doelstellingen en randvoorwaarden van Sion. Maar er is voldoende vrijheid om te handelen, als de stip aan de horizon maar hetzelfde blijft.

Zo’n organisatiewijziging vraagt veel van je medewerkers. Sion probeert haar medewerkers regelmatig te prikkelen om zichzelf te blijven ontwikkelen. Dat betekent niet dat ze altijd gelijk de schoolbanken in moeten, maar leren op de werkvloer is zeker ook mogelijk, afhankelijk van het thema. Maar voorop staat wel dat het initiatief om jezelf te ontwikkelen bij de werknemers zelf vandaan moet komen.

Niet bang

Sion is niet bang om mensen te verliezen door het loopbaanvoucher traject. „We hopen juist dat mensen gemotiveerd worden om groeistappen te maken. En dat mensen lol hebben in wat ze doen. Mensen die niet op hun juiste plek zullen meestal minder presteren, en daar worden beide partijen niet gelukkiger van. „De loopbaanvoucher is een prima middel om jezelf weer even te prikkelen, je mindset te laten veranderen en jezelf uiteindelijk verder te helpen”, aldus Van der Sluis

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties