LTO en Nefyto pleiten voor uitstel beperkingen neonics

  Nefyto en LTO vinden dat de open teelt meer tijd moet krijgen voor drie neonicotinoïden definitief verboden kunnen worden. Minister Schouten (LNV) liet eerder deze week de Tweede Kamer weten in Brussel mee te stemmen voor een verbod.

  „Dat zou voor de open teelten geen goed besluit zijn”, meent Joris Baecke, portefeuillehouder Gezonde planten LTO Nederland. De Europees voorgestelde beperkingen hebben een te grote impact op de open teelten. „Ik voorzie dat de alternatieve gewasbeschermingsmiddelen slechter zijn voor het milieu dan het gebruik van de insectenbestrijders die de minister nu wil verbieden.”

  LTO vindt dat de sector meer tijd nodig heeft om alternatieven te vinden voor de drie neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid en thiamethoxam. Nefyto stelt zelfs dat het voornemen van de minister niet in lijn is met het eerdere advies van het Ctgb, die stelt dat de beperkingen verder gaan dan nodig is om de bijen te beschermen.

  LTO Nederland gaat daarom pleiten voor uitstel van de stemmingen die voor 27 april op de planning staan. Mocht de stemming niet kunnen worden uitgesteld, dan vindt LTO dat de minister zich moet onthouden van stemming.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties