Vakblad voor de Bloemisterij Het vak LTO Glaskracht: weigering Schouten tot compensatie Ralstonia een hard gelag

LTO Glaskracht: weigering Schouten tot compensatie Ralstonia een hard gelag

2

LTO Glaskracht Nederland is zeer teleurgesteld over de weigering van landbouwminister Carola Schouten om rozenkwekers die gedupeerd zijn door de bacterie Ralstonia solanacearum financieel te compenseren. „Dit is een hard gelag voor de rozentelers”, aldus voorzitter Sjaak van der Tak. „Geen teler of adviseur had kunnen voorzien dat Ralstonia kon optreden in roos.”

Voor enkele van de getroffen ondernemers heeft de Ralstoniabesmetting volgens de belangenbehartigingsorganisatie tot bedrijfsbeëindiging geleid. Het is voor LTO Glaskracht onverteerbaar dat in de kern gezonde bedrijven failliet gaan door een aantasting van een niet in Nederland voorkomend organisme en de nationale overheid daarbij niet compenseert, zo stelt Van der Tak. In dat kader brengt LTO Glaskracht het stelsel Groene Gewasbescherming actief bij de minister onder de aandacht.

Schouten spreekt weliswaar haar begrip uit voor de situatie van de gedupeerde rozenkwekers, maar komt hun volgens Van der Tak op geen enkele wijze tegemoet, terwijl compensatie op basis van een verordening van de Europese Commissie (702/2014) in dergelijke gevallen wél mogelijk is. „Echter, elke lidstaat besluit zelf om in voorkomende gevallen getroffen bedrijven wel of niet te compenseren. Nederland kiest via de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit nu voor de lijn om getroffen bedrijven op geen enkele wijze tegemoet te komen.”

In antwoord op vragen van het Tweede Kamerlid Maurits von Martels (CDA) liet Schouten onlangs weten: „Hoezeer ik ook begrip heb voor de situatie waarin individuele bedrijven zich kunnen bevinden als gevolg van de schade door rechtmatig toegepaste (bestrijdings)maatregelen bij Ralstonia, blijf ik van mening dat dergelijke schade in beginsel behoort tot het normale bedrijfsrisico van een professionele teler”. Ze houdt daarmee vast aan het beleid van haar voorganger, oud-staatssecretaris Martijn van Dam.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jan de BoerBernadette Bijman Kroon Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Bernadette Bijman Kroon
Gast
Bernadette Bijman Kroon

Ongelooflijk dat onze minister dit zo beslist! Als de melkveehouderij getroffen wordt door een of andere ziekte, worden die boeren toch ook schadeloos gesteld? Waarom wordt er dan gebruik gemaakt van die regeling voor onze kwekers ! Moeten we als sierteelt niet een keer de barricades op? Het zijn altijd de boeren die hun stem laten horen, met tractors op het Binnenhof en zo. Wij laten ons toch niet weer als slachtvee afvoeren! LTO organiseer een demonstratie !

Jan de Boer
Gast
Jan de Boer

Ralstonia stopt niet bij de grenzen van een land en dus ook niet voor de grenzen van de Eu. Ralstonia is niet per definitie een sierteelt / rozenteelt issue. Het komt ook voor in voedingsgewassen uit landen van binnen en buiten de Eu. Ralstonia in welk gewas dan ook komt uiteindelijk via de keten in de natuur en als het daar al niet vandaan kwam ??????? Wat en waar is de bron ? Er is nationaal en internationaal kennis beschikbaar die gebundeld wellicht kan leiden tot een internationale aanpak van dit probleem ! Gesteld dat men dit zou kunnen oplossen… Lees verder »