LTO Glaskracht vraagt Wiebes €20 miljoen voor versnelde aanleg warmtenet Westland

LTO Glaskracht Nederland vraagt minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (EZK) om een bijdrage van €20 miljoen voor de versnelde aanleg van het Warmte Systeem Westland. Onder deze noemer lanceert de brancheorganisatie een plan waarbij in de komende drie jaar diverse warmtenetten van de grond moeten komen die vervolgens aan elkaar gekoppeld gaan worden.

Foto: Shutterstock

Bedoeling is, zo schrijft voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Glaskracht Nederland in een brief aan Wiebes, dat er een gebiedsdekkend netwerk van warmtecoöperaties en clusters ontstaat waarin ondernemers de krachten bundelen en met derde partijen tot diverse initiatieven komen op het gebied van energietransitie. Het kan daarbij gaan om de ontwikkeling van lokale bronnen (geothermie, biomassa), maar ook om extern geleverde warmte en CO2.

Businesscases
De coöperaties gaan de ideeën verkennen en inventariseren om uiteindelijk tot businesscases en contracten te komen. In totaal steekt de sector in de periode 2018-2021 een bedrag van €156 miljoen in de totale warmte-infrastructuur en in geothermie. Vertegenwoordigers uit de clusters zullen regelmatig bijeenkomen in een ondernemersgroep die rechtstreeks adviseert aan het bestuur van LTO Glaskracht Westland.

„Door de lokale distributienetten bij aanleg zwaarder uit te voeren dan momenteel nodig is, kunnen we deze toekomstbestendig maken en kunnen deze in de periode vanaf 2021 onderdeel zijn van het totale Warmte Systeem Westland”, zo schrijft Van der Tak. „Dat betekent dat nu een extra, onrendabele, investering van €20 miljoen nodig is voor de aanleg van goed gedimenioneerde lokale distributienetten.”

Verlaging gasverbruik
Uitvoering van het plan moet volgens LTO Glaskracht tot een verlaging van het gasverbruik met 160 miljoen m3 per jaar leiden vanaf 2021, oplopend tot 480 miljoen m3 per jaar in de jaren daarna. De reductie van CO2-uitstoot neemt in deze periode tot tot 900 Kton per jaar.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties