LTO Glaskracht werkt aan nieuw toelatingssysteem middelen

Het huidige toelatingsbeleid moet op de schop, aldus Sjaak van der Tak, voorzitter van LTO Glaskracht Nederland. De brancheorganisatie neemt daartoe zelf het initiatief en zal in november komen met een voorstel voor een nieuw toelatingssysteem van gewasbeschermingsmiddelen.

„Het is onbegrijpelijk dat het toelatingsbeleid tussen de lidstaten in Europa anders ingevuld wordt. Er moet een gelijk speelveld in de EU komen. Eigenlijk wil ik pleiten voor een mondiaal gelijk speelveld, aldus Van der Tak op 12 oktober op de Gewasgezondheidsdag in Meterik, georganiseerd door de brancheorganisatie in samenwerking met Botany en Mertens.

Mondiaal gelijk speelveld

De emissie moet verlaagd worden voor een goede waterkwaliteit. Daarvoor moet er volgens de LTO-voorzitter wel een juist pakket aan correctiemogelijkheden zijn. Liefst nu gelijk. „Het toelatingsbeleid moet om en daarom wordt er hard gewerkt aan een nieuw stelsel. Dit zullen wij als LTO Glaskracht in november presenteren. Het is onbegrijpelijk dat het toelatingsbeleid tussen de lidstaten in Europa anders ingevuld wordt. Er moet een gelijk EU speelveld komen. Eigenlijk wil ik pleiten voor een mondiaal gelijk speelveld.”

Trekker van plantgezondheid

Verder deelde Van der Tak mede dat hij het dossier plantgezondheid binnen de brancheorganisatie zelf gaat trekken, omdat hij het het allerbelangrijkste dossier vindt. „Als nieuwe voorzitter van LTO Glaskracht Nederland zal ik dit dossier dan ook gaan trekken. Nederland is koploper op voedselveiligheid en produceren wereldwijd de beste groenten, bloemen en planten. Zowel op korte als lange termijn moeten wij zorgen dat wij koploper blijven. Innovatie op Integrated Pest Management moet gecontinueerd worden voor verdere verlaging van inzet van middelen. De emissie moet verlaagd worden voor een goede waterkwaliteit. Voor nu moet er wel een juist pakket aan correctiemogelijkheden zijn.”

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties