Vakblad voor de Bloemisterij Het vak LTO laakt optreden RIVM

LTO laakt optreden RIVM

0

LTO Nederland, KAVB en NFO zijn totaal niet te spreken over het optreden van het RIVM rond de communicatie van de uitkomsten van haar blootstellingsonderzoek bestrijdingsmiddelen en omwonenden. Ze doelen dan op het lekken van informatie en het meewerken aan tendentieuze berichtgeving. En dat terwijl de resultaten geruststellend zijn.

De onrust die hierdoor ontstond schaadt het vertrouwen van omwonenden, die gebaat zijn bij duidelijkheid over de klaarblijkelijk geruststellende uitkomsten, aldus de organisaties. Ook telers zijn volgens hen gedupeerd; de ondernemers en hun families hebben sinds het begin van het onderzoek in het volste vertrouwen meegewerkt.

LTO Nederland, KAVB en NFO verwelkomen dan ook de geruststellende uitkomsten en spreken de hoop uit dat telers en omwonenden hiermee dichter bij elkaar komen. Ze onderschrijven het RIVM-advies om in te zetten op betere communicatie over gewasbescherming. Betrouwbaarheid, integriteit en zorgvuldigheid zijn daarbij belangrijke kernwaarden.

Gemeten waarden

Uit het blootstellingsonderzoek blijkt dat er geen sprake van gevaar voor de gezondheid is. De teruggevonden residuen van gewasbeschermingsmiddelen blijven ruim onder de vastgestelde risicogrenzen, constateerden zowel het RIVM als het Ctgb.

Zo waren de gemeten luchtconcentraties minstens een factor tien lager dan waarmee wordt gerekend in de risicobeoordeling bij de toelating van middelen, waarbij de toelatingsnorm al een veiligheidsfactor van minstens 100 omvat. De in urine teruggevonden concentraties gevonden waren lager dan bij proefpersonen die een dosering kregen die veilig is bij een levenslange dagelijkse blootstelling. De onderzoekers melden dan ook dat er geen onaanvaardbare risico’s voor de gezondheid naar voren zijn gekomen. Er zijn geen grenswaarden overschreden en in de huidige toelatingsmethodiek wordt de blootstelling niet onderschat.

Peter van Leth
Peter van Leth is vakredacteur politiek en economie bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Verdere aandachtsgebieden zijn personeelsbeleid, gewasbescherming, veredeling, groene, perk- en kuipplanten.

Reageer op dit artikel

avatar