LTO: ’Loonkosten stijgen met 5% door WAB’

Voorstellen in de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) zorgen ervoor dat loonkosten gaan stijgen met 5%, aldus LTO Nederland, LTO Glaskracht en KAVB. Om hier concreet inzicht in te krijgen, hebben zij besloten om een onafhankelijk onderzoeksbureau een analyse te laten maken. Resultaten worden medio mei verwacht.

In het regeerakkoord stellen de coalitiepartijen enerzijds dat het werkgeverschap aantrekkelijker moet worden gemaakt, onder meer via aanpassingen in het arbeidsrecht, verruiming van de ketenregeling en rond loondoorbetaling bij ziekte. Anderzijds worden maatregelen voorgesteld, die de mogelijkheden om zzp’ers in te zetten als flexibele arbeidskrachten moeten beperken en die de verschillen tussen vaste en tijdelijke contracten moeten verkleinen. In die zin moet het een pakket zijn met (balans in) plussen en minnen, zowel voor werkgeversorganisaties als werknemersorganisaties.

De uitwerking van de voorstellen in het laatste wetsvoorstel beschouwen de brancheorganisaties echter absoluut niet als evenwichtig. De beoogde plussen in het totaalpakket vanuit werkgeversoptiek ‘verschralen’ en de minnen in het pakket ‘vergroten’ zich uit.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties