’Luis loopt snel van je weg’

  Welke middelen tegen luis zijn er, of komen eraan? Met die vraag begon bij Vertify een screeningsonderzoek met chrysant als toetsgewas. Het bracht kennis over effectiviteit en ­selectiviteit van 22 middelen. Korte conclusie: luisvrij blijven is een uitdaging.

  Het onderzoek kreeg kort na de start in mei al te maken met iets wat in de praktijk ook kan gebeuren; er duikt een ander plaaginsect op. In dit geval was het katoenluis. Opvallend, want Vertify (voorheen Proeftuin Zwaagdijk) voerde het screeningsonderzoek uit in twee afdelingen met gaas in de luchtramen en bij de deuren. Ook waren er geen omliggende proefobjecten waar katoenluis aanwezig was. Het is nog gissen waar hij wel vandaan kwam. Feit is dat katoenluis vrij snel de overhand kreeg in de proef, niet de uitgezette groene perzikluis (Myzus persicae). Katoenluis is lastiger te bestrijden, want hij ontwikkelt zich sneller en is minder gevoelig voor bepaalde middelen. Toch zagen de onderzoekers per object voldoende effecten van bespuitingen. Daarom kunnen er toch bruikbare conclusies worden getrokken uit het screeningsonderzoek, dat is gefinancierd door de Stichting Kennis in je Kas (KijK)

  De eerste conclusies en details van het screeningsonderzoek staan het artikel dat gepubliceerd is in editie 29 van het Vakblad voor de Bloemisterij. Online is het (na inlog) te vinden op mijnbloemisterij.nl

  Geen abonnement? Klik hier of bel 071 5659644.

  Vertify gebruikte chrysant als toetsgewas voor een screeningsonderzoek met 22 middelen tegen luis. Het plaaginsect kan zich snel vermeerderen.
  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties