Hortipoint Maandprijzen FloraHolland: herstel nog onvoldoende

Maandprijzen FloraHolland: herstel nog onvoldoende

0

Ondanks dat in mei het herstel voor bloemen en tuinplanten werd ingezet staat het resultaat van Royal FloraHolland onder druk. Dit komt doordat het aanbod in de eerste 21 weken is achtergebleven. Met name de klok is debet aan het lagere resultaat.

Een belangrijke oorzaak van het lagere aanbod is de koude in het begin van het voorjaar. Er werden in aanloop naar de Pasen veel minder tuinplanten aangevoerd dan in 2017. Daarnaast was de aanvoer van bloemen uit Kenia lager door de vele regen in het Oost-Afrikaanse land. Na de Pasen is er wel een deel van de achterstand ingehaald, maar de lage aanvoer in de koude periode is nog niet gecompenseerd.

Hogere prijzen
De prijzen voor bloemen en planten zijn in de eerste vijf maanden over het algemeen hoger dan vorig jaar. De klokprijs is gemiddeld +0,7% hoger, de prijs voor de directe omzet is gemiddeld +4,7% hoger. De klokaanvoer ligt 5,5% lager, de aanvoer die direct verhandeld wordt is 2,9% lager. De omzet van de klok ligt 4,8% achter, de omzet van directe handel ligt 1,7% hoger dan in 2017. De totale omzet ligt in de eerste 21 weken 1,2% achter op vorig jaar. Dit alles maakt dat het resultaat van de veiling onder druk staat, stelde Van Schilfgaarde vorige week op de alv van FloraHolland. De provisie-inkomsten van de veiling zijn lager dan vorig jaar.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
  • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
Arie-Frans Middelburg
Arie-Frans Middelburg werkt sinds 2002 als redacteur bij het Vakblad voor de Bloemisterij. Hij schrijft onder meer over veilingen, logistiek en ontwikkelingen in de sierteelt in het buitenland.

Reageer op dit artikel

avatar