Maatschappelijk verantwoord ondernemen per wet geregeld

    Bij de ondertekening van het Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO) convenant voor de sierteeltsector op 2 juli 2020 gaf minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BHO) al de waarschuwing af dat als sectorpartners mvo-doelstellingen niet weten te realiseren dat overheden dan gaan ingrijpen. Dat gaat nu precies gebeuren.

    Op 2 december was er een webinar over verwachte wetgeving rond duurzame bedrijfsvoering in de sierteelt, georganiseerd door GlastuinbouwNL, TuinbrancheNL, RFH en VGB. Daarin betoogde Steven Smit, IMVO-beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat bij mvo alles draait om ketenverantwoordelijkheid nemen. Diverse sectoren, waaronder de sierteelt, die bekend staan als hoogrisicosectoren, hebben hun verantwoordelijkheid genomen door het opstellen van IMVO-convenanten.

    Deze vrijwillige initiatieven zijn vorig jaar geëvalueerd en nog te weinig bedrijven opereren met mvo-richtlijnen, meldt Smit. Er is wel veel progressie geboekt qua bewustwording, zeker in sectoren met convenanten. Echter, slechts 1,6% van de bedrijven in hoogrisicosectoren is bereid mvo-beleid door te voeren. Te weinig vindt de overheid. Vandaar dat er wordt ingezet op wetgeving.

    Lees het volledige artikel in het Vakblad voor de Bloemisterij editie 50. Heb je een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnbloemisterij.nl.

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties