Douane maant bedrijven zich voor te bereiden op Brexit

Ruim 72.000 ondernemers, onder meer in de land- en tuinbouw, die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk hebben een brief van de Nederlandse Douane ontvangen. Want als het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie op 29 maart verlaat, verandert de manier waarop zij handelen met het Verenigd Koninkrijk. Als er geen deal komt, kan het zijn dat ondernemingen vanaf 30 maart aangifte moeten doen van de goederen die zijn in- of uitvoeren.

In de brief roept de douane ondernemers op de Brexit Impact Scan te doen. Deze scan op maat is het startpunt van de voorbereidingen en geeft ondernemers direct inzicht in welke douanevoorbereidingen en certificaten zij nodig hebben. Want deal of no deal, er zijn drie zaken die elk bedrijf dat handelt met het Verenigd Koninkrijk moet regelen:

  • zorgen dat zij een EORI-nummer hebben. Dit is een identificatienummer dat nodig is om zaken met de Douane te kunnen doen;
  • zorgen dat zij aangifte kunt doen in de systemen van de Douane. Hiervoor kunnen zij zich melden bij een douane-expediteur of zorgen dat zij over de benodigde software beschikken;
  • een ‘Registratie elektronisch berichtenverkeer’ aanvragen als zij zelf geen aangifte gaan doen.

De Brexit toolkit van de Douane geeft meer informatie over deze stappen. Ondernemers die aanvullende douane-vragen hebben over hun voorbereidingen op Brexit, kunnen terecht op de website van de Douane.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties