Marktpositie WKK komende jaren duidelijk beter dan in 2017

De marktpositie van netleverende gasmotor-WKK is in de loop van 2018 aanzienlijk verbeterd ten opzichte van 2017. De overcapaciteit op de Nederlandse elektriciteitsmarkt is structureel afgenomen door uitbedrijfname van kolencentrales en industriële WKK’s.

Daarnaast is de vraag wat toegenomen en de import afgenomen, omdat ook in het buitenland de overcapaciteit is afgenomen. Daar bovenop komen nog problemen in België die tot hoge prijspieken hebben geleid. Deze situatie houdt de komend jaar aan.

Een WKK met netlevering kan veel uren draaien met een relatief hoge opbrengst. Bestaande WKK’s renderen goed en zelfs investeren in een netleverende WKK is komend jaar net rendabel. Levering aan het eigen bedrijf is nog gunstiger. Komende jaren komt daar waarschijnlijk weinig verandering in. Door geleidelijk meer en meer duurzame productie neemt de spreiding in de prijzen wel wat toe. Richting 2025 ziet de situatie er nog steeds goed uit. Maar risico’s op afnemende draaiuren en strenger CO2- en gasbeleid nemen toe.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties