’Mechanisch is bijna alles mogelijk

    In de Toekomstvisie Gewasbescherming 2030 commiteert de sector zich aan een residu- en emissiearme teeltmethode. Voor de strijd tegen onkruid lijkt mechanische bestrijding de oplossing. Hoe staat het met deze ontwikkeling in de boomkwekerij en welke stappen kunnen er nog worden gemaakt. In gesprek met technisch teeltadviseur Arie Schipper van Delphy.

    „Mede door het project Schoon Water voor Brabant en een zeer actieve fanatieke groep deelnemende kwekers vanuit Treeport Zundert heeft de mechanische onkruidbestrijding de laatste tien jaar een enorme boost gekregen in de boomkwekerij. Liepen we eerst nog achter de akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt aan, tegenwoordig lopen we misschien wel voorop.”

    Het project ‘Schoon Water voor Brabant’ is een stimuleringsproject om de uitspoeling van gewasbeschermingsmiddelen naar grond- en oppervlaktewater te verminderen. ‘Schoon Water voor Brabant’ wordt gefinancierd door Brabant Water, provincie Brabant, ZLTO, Cumela en de waterschappen en uitgevoerd door CLM, Delphy en Arcadis.

    Dit meerjarige project is sinds 2022 opnieuw verlengd en gaat starten met een vernieuwde aanpak. Hierin ligt de focus op grote spelers, transitie naar een weerbare teelt, duurzame afnemers en is er aandacht voor eigendom en pacht. De ambitie is om zoveel mogelijk toe te werken naar niet chemische bestrijding, onder andere door het geven van individuele begeleiding en demonstraties van innovatieve technieken. Voorbeelden hiervan zijn herbicide vrije teelt, precisietechnieken, robotisering en methoden die 50% reductie in chemiegebruik opleveren.

    Meer lezen over de ontwikkeling van mechanische onkruidbestrijding? Lees het volledige artikel in De Boomkwekerij editie 4. Heeft u een digitaal abonnement? Lees dan nu al het complete artikel en meer via mijnboomkwekerij.nl 

    Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties