Meer winst en meer krediet in food en agri Rabobank

  Rabobank heeft fors meer winst geboekt in de eerste helft van 2021. Het resultaat onderaan de streep komt uit op bijna € 2,2 miljard.

  Ook groeide het krediet dat de bank uit heeft staan in de internationale food- en agrisector met 4% ten opzichte van eind vorig jaar. Het uitstaande krediet in de Nederlandse food- en agrisector steeg van € 38,2 miljard tot € 39,9 miljard.

  Kleinere impact coronavirus op economie

  De winst is vooral toe te schrijven aan het vrijvallen van reserveringen die de bank vorig jaar deed in verband met het coronavirus. De impact van het coronavirus op de economie is kleiner dan verwacht, waardoor € 274 miljoen van het gereserveerde bedrag weer terugkomt.

  “Ondanks de Covid-19-maatregelen vond er in de eerste helft van 2021 een scherp economisch herstel plaats door de brede beschikbaarheid van vaccins. De verwachte verslechtering van de kredietkwaliteit bleef tot op heden uit, vooral dankzij dit herstel, de veerkracht van Food & Agri-sectoren en de (verlenging van) diverse steunmaatregelen van de Nederlandse overheid”, zo stelt Rabobank in haar halfjaarcijfers 2021.

  De totale kredietverlening in de food- en agrisector wereldwijd bedroeg bijna € 105 miljard. Dat is een kwart van de totale kredietverlening van de bank. Het grootste deel van het krediet zit in de grondstoffenbedrijven (25%), gevolgd door zuivel (21%) en dierlijke eiwitten (19%).

  Krachtig herstel in landbouw

  De bank ziet in de volle breedte van de landbouw een krachtig herstel, zo gaf CEO Wiebe Draijer in een toelichting aan. Er was groei in de biologische landbouw, in de varkenssector stabiliteit tot lichte krimp. Volgens Draijer bankiert driekwart van de biologische boeren bij Rabobank. In het algemeen is er een gezonde situatie in de landbouw volgens Draijer, maar zijn er ook gestegen inputkosten die de inkomenssituatie van boeren verandert.

  De winst die Rabobank maakt wordt voor een deel gebruikt om in de toekomst te kunnen voldoen aan strengere eisen voor banken, onder andere vanuit de Europese Centrale Bank. Draijer ziet een tegenstrijdigheid tussen de strengere eisen en de verduurzaming van onder andere de landbouw. “Veel van de huidige regelgeving op gebied van financiering gaat uit van de kasstroom. Maar transities hebben invloed op de kasstroom. Dat adresseren we bij de regelgevende instanties.”

  Hoop op herwaardering grond

  Ook hoopt Draijer op een herwaardering van grond door de instanties, omdat daar de meeste waarde in zit van een boerenbedrijf en duurzaam bodembeheer de verduurzaming verder kan helpen.

  guest
  1 Reactie
  Oudste
  Nieuwste Meest gestemd
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties
  Paul
  Paul
  2 jaren geleden

  beetje rare grafiek geplaatst
  totaal is dubbel van de tekst