Vakblad voor de Bloemisterij Ondernemen Meerdere offertes aanvragen voor waterzuivering? Niet nodig, dankzij rekentool

Meerdere offertes aanvragen voor waterzuivering? Niet nodig, dankzij rekentool

0

WUR Glastuinbouw introduceert een rekentool waarmee je als glastuinder gemakkelijk een indicatie krijgt van de installatiekosten van verschillende BZG-goedgekeurde zuiveringsinstallaties. Daardoor hoef je volgens Wageningen niet langer bij verschillende toeleveranciers een offerte op te vragen.

Momenteel zijn er vier BZG-goedgekeurde installaties in de rekentool opgenomen, maar de bedoeling is dat er zo snel mogelijk nieuwe installaties bijkomen. Inmiddels zijn er immers zes technieken van verschillende toeleveranciers goedgekeurd door de Beoordelingscommissie Zuiveringsinstallaties Glastuinbouw (BZG).

Voor elke specifieke bedrijfssituatie zijn de kosten van waterzuivering anders. Factoren die de kosten beïnvloeden, zijn bijvoorbeeld de pieklozing, totale lozing en beschikbaarheid van vuilwaterbuffers. De rekentool maakt gebruik van het model waterstromen van WUR Glastuinbouw. In dat model kan de teler, na aanmelding, zijn ’waterzijdige situatie’ invullen. Het model berekent de hoeveelheid lozingswater en de verdeling daarvan over het jaar (gebaseerd op het klimaat dat de teler instelt en een gekozen klimaatjaar (bepalend voor de hoeveelheid beschikbaar regenwater en de verdamping van het gewas).

Capaciteit installatie
De rekentool berekent vervolgens van iedere toeleverancier welke capaciteit installatie nodig is om al het lozingswater te kunnen behandelen. De teler kan aangeven of er ruimte is om extra buffercapaciteit te installeren, zodat mogelijk een kleinere installatie kan worden aangeschaft. Het resultaat van de berekeningen is een overzicht van de kosten van de kleinste installatie van alle aangesloten toeleveranciers.

Zuivering en ontsmetting recirculatiewater
De rekentool is bedoeld als beslissingsondersteunend instrument. Het programma rekent nu alleen de kosten uit van het toepassen van de techniek/installatie voor het zuiveren van lozingswater. Op termijn moet er een update komen die het mogelijk maakt dat de tool ook de kosten voor de combinatie van zuivering van lozingswater en ontsmetting van recirculatiewater inzichtelijk maakt.

Reageer op dit artikel

avatar