Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Meestertelers 2018 zijn Anton en Jan-Willem Aarse

Meestertelers 2018 zijn Anton en Jan-Willem Aarse

0

Lisanthuskwekerij Floralis behaalde tijdens de Nationale Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk de allerhoogste score met 9,85 punten voor hun cultivar Arosa Red. De behaalde Meesterteler Award 2018 staat daarom nu op tafel bij de broers Anton en Jan-Willem Aarse in Honselersdijk. Topkwaliteit telen is hun doel, al jaren.

De inzending voor de tentoonstelling ging bijna als vanouds. Anton Aarse selecteerde vijftig stelen in de kas, waarna zijn moeder Ria de twintig allermooiste koos. Normaal gesproken rijdt vader Jan de bloemen dan naar de veiling in Honselersdijk, een van de plaatsen waar de bloemen voor de Nationale Zomerbloemententoonstelling worden verzameld om van daaruit naar de Oude Kerk in Naaldwijk te verhuizen. „Mijn vader kon dit keer niet. Maar de bloemen zijn goed gearriveerd. Dat blijkt ook wel uit de prijs die we gewonnen hebben”, vertelt Anton Aarse met een lach. Hij ontving al diverse reacties van vrienden en bekenden na het winnen van de speciale Meesterteler Award. „Mijn broer Jan-Willem verdient ook de waardering voor die prijs, hij doet de teelt.”

Wensen voor de teelt
De Meestertelers 2018 hebben zeker nog wensen voor de teelt. Sterker, in de teelt zien ze op dit moment misschien wel de meeste kansen voor optimalisatie. Anton Aarse: „Er zijn zeker nog volop uitdagingen op gebied van bemesting en bodemvitaliteit. Dat vergt vooral fingerspitzengefühl met daarnaast ondersteuning van adviseurs en ervaringen die we delen in onze studieclub. Een goede bodem is de basis. De grond in onze kas is nu behoorlijk in balans. We hebben al twee jaar geen compost hoeven inbrengen.”

De broers Aarse zijn in 2008 begonnen op een nieuwe locatie van 1,7 ha in Honselersdijk. Het belichtingsniveau is sindsdien verzwaard. Er zijn voorlopig geen uitbreidingsplannen. Anton Aarse blijft van mening dat er op termijn nog steeds uitbreiding in areaal en aanbod mogelijk is voor lisianthus. „Maar eerst zien wat brexit doet. Groeien kan op termijn, alleen niet met grote stappen.”

Een uitgebreid interview met Anton Aarse leest in het Vakblad voor de Bloemisterij van vrijdag 14 september.

Anton (links) en Jan-Willem Aarse van Lisianthuskwekerij Floralis uit Honselersdijk. In hun handen de prijzen die behoren bij de titel Meesterteler 2018, gewonnen tijdens de Nationale Zomerbloemententoonstelling in Naaldwijk. Met cultivar ’Arosa Red’ kreeg de allerhoogste score van de vakjury.

Reageer op dit artikel

avatar