Met krimpend middelenpakket komt insectengaas weer in beeld

Insectengaas is nooit populair geweest in de Nederlandse glastuinbouw, met name omdat het de ventilatie belemmert. Maar met het krimpende middelenpakket en het veranderende klimaat, waardoor meer plaaginsecten overleven, komt gaas weer in beeld. Bovendien zijn er tegenwoordig meer tools om het klimaat te regelen. In een proef bij chrysantenkwekerij Denimfleur in ’s-Gravenzande wordt de grens opgezocht met fijnmazig tripsgaas.

Het onderzoek in de proefkas van 500 m2 is al ruim een jaar onderweg. Over de wering van insecten is de teler tevreden. „We hebben nog geen wantsen binnen gehad; wel een beetje trips en een paar rupsen waar ik tegen heb moeten spuiten”, vertelt teler Dennis Immerzeel. „Maar dat is aanmerkelijk minder dan in de productiekas, en ze komen waarschijnlijk door de deur binnen.” Met de warme dagen van half augustus liep de temperatuur flink op in de proefkas. Voor het gewas had het echter geen noemenswaardige gevolgen.

Er zijn collegatelers die al langer insectengaas gebruiken. Hoe zijn hun ervaringen daarmee? En hoe hebben zij de hittegolf doorstaan? Lees het in Bloemisterij 36 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties