Vakblad voor de Bloemisterij Minder aanvoer en hogere prijzen via FloraHolland

  Minder aanvoer en hogere prijzen via FloraHolland

  0

  Telers realiseerden in de eerste periode van het nieuwe jaar via FloraHolland een omzetdaling van ruim 3%. De aanvoer was lager dan begin vorig jaar.

  De omzetdaling in periode 1 van 2017 komt door een lagere aanvoer van producten: ruim 9% minder dan vorig jaar. Hiervoor zijn volgens de veiling een paar oorzaken aan te wijzen:

  -Door het koude weer worden er minder rozen uit Afrika aangevoerd

  -Afgelopen jaarwisseling was de veiling twee dagen gesloten, de vorige jaarwisseling vier dagen. Daardoor werd in de eerste week van 2016 de productie van vier dagen verwerkt.

  -Het was behoorlijk bar en boos winterweer in Midden- en Zuid-Europa, waardoor de vraag kleiner was dan een jaar eerder. De grootste daling van de aanvoer zat bij de snijbloemen, vooral bij de rozen en tulpen.

  Prijsniveau stijgt

  Door de lagere aanvoer steeg het gemiddelde prijsniveau met 6%. Dat maakte weer veel goed voor de omzetontwikkeling. De omzet blijft in periode 1 van 2017 3% achter, met hetzelfde aantal veildagen als in 2016

  Toename directe handel

  Bij de snijbloemen nam het aandeel van de directe handel toe met 2,2%-punt toe tot 35,9%. De producten die al veel werden afgezet via de directe handel, groeiden daarbij iets harder dan de andere producten. Over de hele linie neemt het aandeel van de directe handel verder toe. Bij de kamerplanten steeg dat aandeel met 2,7%-punt tot 78,3%. Het plafond van de groei is daar nog niet bereikt. De bol-op-potproducten worden relatief wat minder afgezet via de directe handel. Bij de tuinplanten nam het aandeel van de directe handel toe met 6,1%. De tuinplanten zijn bezig met een inhaalslag en gaan de kamerplanten achterna.

  Bron: FloraHolland