Minder energie verbruiken met behoud van kwaliteit

Met een gasprijs van 90 cent is het moeilijk om een teelt rond te rekenen. Ondernemers zijn dan ook op zoek naar manieren om energie te besparen. De kunst is om dat te doen met behoud van kwaliteit, en liefst ook van productie. Dat valt niet voor elke teelt mee, maar toch zien adviseurs hier en daar wel mogelijkheden. Bloemisterij heeft een aantal tips op een rij gezet.

„De gerberateelt kan toe met minder uren belichting door zoveel mogelijk gebruik te maken van de zon”, zegt Eugenie Dings (Flori Consult Group). „Normaal gaan rond 6:00 uur de lampen aan zodat mensen kunnen oogsten. Omdat de gerbera een daglengte nodig heeft van 11 uur, gaan de lampen rond 17:00 uur weer uit, terwijl het dan buiten nog licht is. In plaats daarvan zou je tussen 6:00 en 8:00 uur met mijnwerkerslampjes kunnen werken, zodat je maximaal profiteert van de zonnige uren. Het is wel maatwerk, want elke week gaat er een kwartier van de dag af.”

Waar liggen mogelijkheden in andere teelten? Lees het in Bloemisterij 39 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties