Mini-drones elimineren insecten in kas

Een onderneming gestart vanuit de TU Delft start deze zomer een pilotproject met drones die schadelijke insecten in kassen kunnen elimineren.

De start werd woensdag 6 juni aangekondigd op Vision, Robotics & Motion, de Nederlandse vakbeurs voor robotica voor industrie en bedrijfsleven in Veldhoven. Het pilotproject wordt uitgevoerd door PATS Indoor Drone Solutions, wat is ontstaan vanuit TU Delft.

PATS heeft een systeem ontwikkeld op basis van mini-drones: die meten slechts 4 bij 4 cm. Bedoeling is dat er in een kas diverse basisstations komen vanwaaruit die drones gaan vliegen. „Zodra ze schadelijke insecten detecteren, zullen ze die elimineren en terugvliegen naar een basisstation”, legde Bram Tijmons, mede-oprichter van PATS, uit.

PATS wil de toepassing onderzoeken in zowel sierteelt als groenteteelt onder glas; maar testbedrijven zijn nog niet bekend. „Ons doel is dat drones een kas vrijhouden van schadelijke insecten. Dan heb je minder middelen nodig.”

Ander lopend droneproject kassen

Ook vanuit Delft, maar dan luchtvaartstudenten van Inholland, voeren momenteel een omvangrijk project uit met grotere drones die gewas- en klimaatdata in kassen verzamelen.

Foto: PATS

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties