Minimumtarief maakt zzp’ers in tuinbouw duurder

Zzp’ers gaan vanaf 2021 minimaal €16 per uur verdienen. Een tarief dat veel zzp’ers in de tuinbouw niet uitbetaald krijgen. Het kabinet wil met het minimumtarief van €16 per uur tegengaan dat mensen werken voor een bedrag waar ze niet van kunnen rondkomen.

Wie voltijd werkt, moet van die inkomsten kunnen leven. Maar dat geldt momenteel niet voor een deel van de zzp’ers: 8,6 procent van de zzp-huishoudens had in 2017 een inkomen onder het bestaansminimum tegenover 1,6 procent van de werknemers. Het kabinet wil voorkomen dat een dergelijke groep werkende armen ontstaat. Ook maken lage tarieven het voor zzp’ers onmogelijk om te sparen voor werkloosheid en om zich te verzekeren voor ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Ongeveer 85.000 zzp’ers werken nu onder het voorgestelde minimumtarief, zo blijkt uit een inventarisatie van economisch onderzoeksbureau SEO. Zelfstandigen met een laag uurtarief werken vooral bij de post, in de cultuursector, tuinbouw, thuiszorg en het personenvervoer. Velen van hen verdienen zelfs minder dan een tientje per uur.

Controle lastig

Het kabinet acht de Inspectie SZW in staat handhaving en controle op het tarief uit te kunnen voeren door een gemiddelde van de gewerkte tijd en de opbrengst te nemen. De inspectie houdt immers volgens het kabinet nu bijvoorbeeld ook toezicht op de Wet minimumloon en de Wet arbeid vreemdelingen. Tot 2023 krijgt de inspectie er 50 miljoen euro per jaar bij. Met dat geld kan personeel worden aangetrokken voor handhaving.

Deskundigen in de praktijk hebben hun twijfels over deze voorstelling van zaken en denken dat controle lastig zal zijn.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties