Minister-president Mark Rutte bezoekt MDK Flowers & Greens in Ghana

Mark Rutte heeft vanmorgen een bezoek gebracht aan de Ghanese vestiging van MDK Flowers & Greens van Marcel Duijvestein. De minister-president toonde onder meer veel interesse in de sociale aspecten van het bedrijf. Met zijn bezoek wilde Rutte met eigen ogen zien waar een ondernemer in Ghana mee te maken heeft en welke rol de Nederlandse regering daarbij kan spelen.

Marcel Duijvestein noemt het een zeer plezierig bezoek van een zeer goed geïnformeerde minister-president. „Rutte was zeer onder de indruk van ons bedrijf. Van de grootte ervan en van de organisatie. Hij was zeer enthousiast en heeft zeker kennis van de tuinbouw en de problemen in Ghana.”

Rutte had onder meer interesse voor het sociale aspect van het bedrijf van Duijvestein. Hij nam uitgebreid de tijd om met de werknemers te praten. „We betalen de gezondheidszorg van de werknemers en hun familie, verstrekken kleine financieringen, zorgen dagelijks voor een warme maaltijd en drinken en betalen boven het minimumloon”, zegt Duijvestein.

Mark Rutte bracht vorig jaar juni al een bezoek aan MDK Flowers & Greens in Honselersdijk. „Dat wist hij zich nog goed te herinneren. Toen maakte we de afspraak dat hij zijn best zou doen om eens in Ghana langs te komen”, aldus Duijvestein. „Die afspraak kom ik in ieder geval wel na”, grapte Rutte tegen Duijvestein.

Tijdens dat bezoek gaf Duijvestein aan dat hij Ghanese werknemers voor een trainingsperiode naar Nederland wilde halen, maar dat het lastig was omdat er een werkvergunning nodig is. „Kennisuitwisseling is belangrijk om de kennis in Ghana op ene hoger niveau te krijgen.”

Duijvestein bracht toen ook de bureaucratie in Ghana ter sprake. Als enige kwekerij in Ghana heeft hij veel obstakels moeten overwinnen. „We hebben veel leergeld moeten betalen, maar het wordt steeds duidelijker welke kant we op kunnen. Er zijn enorme mogelijkheden in Ghana. Er zijn bijvoorbeeld hele korte logistiek lijnen. Het is maar zes uur vliegen naar Nederland.”

Duijvestein noemt het bezoek van Rutte goed voor Ghana en de tuinbouw aldaar. De tuinbouw staat in Ghana nog in de kinderschoenen. Het bedrijf van Duijvestein is het enige. „In Ghana is het klimaat warmer dan in Kenia en in bepaalde periodes is de luchtvochtigheid erg hoog. Dat maakt dat het kweken van een goed product er topsport is. Er is wel voldoende water en grond beschikbaar. Op het moment dat het wiel is uitgevonden dan is dat makkelijk te kopiëren. Ondanks het klimaat zijn we in staat om een hoogwaardige kwaliteit te maken.”

Met zijn bezoek wilde Rutte met eigen ogen zien wat een ondernemer in Ghana allemaal tegenkomt en welke rol de Nederlandse regering daarbij kan spelen. De Nederlands overheid wil de tuinbouw in Ghana mogelijk gaan ondersteunen om te zorgen dat er meer werkgelegenheid in het West-Afrikaanse land komt. En ook om migratiestromen in te dammen. Rutte gaf aan dat er geld is voor ontwikkeling van Afrikaanse landen, maar dat er nog geen programma is. Daar moet nog verder over gesproken worden.

De EU heeft aan Afrikaanse landen al miljarden beschikbaar gesteld. Met het geld wil de EU-werkgelegenheid creëren en onderwijs te bevorderen.

Volgens Duijvestein is scholing de sleutel om Afrika te ontwikkelen. „De Afrikaan is niet per definitie dommer of slimmer dan andere mensen, maar ze krijgen niet dezelfde kansen.”

Dinsdag bracht de minister van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag al een bezoek aan MDK Flowers & Greens in Ghana. „Ook dat liet een bijzondere indruk achter op mij”, zegt Duyvestein. „Minister Kaag heeft aangegeven dat Nederland niet zomaar ontwikkelingsgeld ter beschikbaar stelt. Er moet een tegenprestatie geleverd worden.”

Duijvestein startte elf jaar geleden met een kwekerij in Ghana. Hij teelt er tropische snijbloemen (heliconia’s), snijgroen voor het hogere segment en potplanten als ficus, clusia en philodendron. De kwekerij is bijna 26 ha groot en Duijvestein gaat bijbouwen.

Rutte spreekt vanmiddag samen met de Franse president Emmanuel Macron met de minister-president van Ghana. Eerder deze week was de minister-president op de EU – Afrika top in Ivoorkust.

„Vanmorgen had hij tijd voor een bedrijfsbezoek. We zijn 40 kilometer van de hoofdstad Accra gevestigd. Het bezoek was geregeld door de Nederlandse ambassadeur in Ghana, Ron Stricker”, vertelde Marcel Duijvestein enkele uren na het bezoek. Om halfnegen vanmorgen deed Rutte zijn bedrijf aan. Onder begeleiding van een politie-escorte kwam de minister-president aan.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Alewijn Broere
Alewijn Broere
5 jaren geleden

Marcel was niet de eerste. SBW Ghana wad de voor en koploper.