Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Minister Schouten: ‘Verkoop glyfosaat via Marktplaats zorgelijk’

Minister Schouten: ‘Verkoop glyfosaat via Marktplaats zorgelijk’

0

Minister Carola Schouten noemt het zorgelijk dat via Marktplaats glyfosaathoudende middelen worden verkocht. Dat schrijft de minister in antwoord op vragen van SP-Tweede Kamer lid Frank Futselaar.

Vorig jaar bleek uit onderzoek van de werkgroep NL Gifvrij en Greenpeace dat illegale glyfosaathoudende middelen via Marktplaats worden aangeboden. De minister noemt het onwenselijk dat deze middelen via Marktplaats worden verhandeld.

Toegelaten middelen

In principe is het wel toegestaan om toegelaten middelen online te verkopen, mits hierbij de juiste toelichting wordt gegeven. Minister Schouten gaat hierover met Marktplaats overleggen om afspraken te maken. Als dat niet mogelijk blijkt, moet de online verkoop van gewasbeschermingsmiddelen geheel worden geweerd.

Particulier verbod

Voor de minister is de online verkoop geen aanleiding om over te gaan tot een verbod op glyfosaat voor de particuliere markt.

Afgelopen jaar zijn door de NVWA 45 partijen die illegale glyfosaathoudende middelen via Markplaats aanboden, aangeschreven. Uiteindelijk zijn in twee gevallen verdere maatregelen genomen.

Niet ver genoeg

Greenpeace zegt in een reactie dat de aangekondigde maatregel van minister Schouten niet ver genoeg gaat. „De middelen die roekeloos online verkocht worden zijn zeer schadelijk voor mens en milieu. Bovendien heeft Marktplaats niet de expertise in huis om te beoordelen wat ze in haar online schappen stalt.”

Volgens Greenpeace moet Schouten toewerken naar een totaalverbod op glyfosaat en in navolging van landen zoals Frankrijk en Italië moeten werken aan een exitstrategie.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van Tuin en Landschap.

Reageer op dit artikel

avatar