‘Misschien is roos of chrysant die naar curryworst ruikt een oplossing’

Kent u ze nog uit de jaren 70: de matjes. Een beetje stoere man liep in die tijd met een matje. Zoals in iedere modetrend blijven er altijd een paar mensen in hangen en tijdens onze vakantie in Griekenland haalde je ze er zo uit. Veel van die matjes komen uit Duitsland. Ik heb ze niet durven vragen of ze ook een Opel Manta rijden zoals in de film Maaskantje, maar het zou me niets verbazen.

Kwekers doen ook vaak aan trends die een afgeleide zijn van mode. Typisch Engels of Russisch hoor je dan wel eens. Ik ben zelf vroeger regelmatig in Azië geweest en wat je daar soms ziet is totaal verschillend van wat wij hier in Europa mooi vinden of kopen. Spider-chrysanten waren in Japan toen heel geliefd terwijl wij er hier spontane oprispingen van kregen.

Ook in de kleuren speelt dit. Al die verfbedrijven die chrysanten of rozen in een bepaalde kleur – of zelfs in regenboogkleuren – verven is natuurlijk heel mooi en vindingrijk, maar laten we eerlijk zijn: daar kun je toch hier in Nederland echt niet mee aankomen. Als je van je vrouw af wil moet je haar een bos van die neongroene of blauwe bloemen geven, kun je gelijk je advocaat bellen.

Toch is het vernuftig dat op iedere markt weer een niche te vinden is die weer opgevuld wordt door een breeder, kweker of een bedrijf dat het product verft. Handel is tenslotte handel en daar zijn wij Nederlanders weer heel sterk in. Een vriend van mij heeft in Amerika een bedrijf dat ook nieuwe soorten verkoopt. Als hij een variëteit ziet die recht omhoog groeit wil hij hem als hangplant verkopen.

En natuurlijk is er altijd wel weer een breeder die dat toevallig ergens nog heeft staan maar tot op dat moment niet wist wat hij ermee aan moest. Ik heb altijd geleerd dat geur en vaasleven niet echt samengaan in breeding. Daarom zijn die heerlijk geurende rozen altijd zo snel uitgebloeid.

Om weer terug te komen bij onze mannen uit de jaren 70 met een matje – die er nog steeds bij bosjes rondlopen in Duitsland – voor hen is misschien de roos of chrysant die naar curryworst ruikt wel een oplossing. Vrouw blij met de bloemen en daarnaast een overheerlijke geur in de woonkamer. Welke man wil dat nou niet?

Feico Smit,

General manager ADI Logistics

Lees hier meer columns van Feico.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties