Mogelijke toename Japanse duizendknoop in overstroomde gebieden

    De Japanse duizendknoop kan vaker opduiken in Limburg, Noord-Brabant en Gelderland, als gevolg van recente overstromingen. Dat zegt Chris van Dijk, expert in invasieve exoten bij Wageningen University. Dit gebeurde recent al in parken en tuinen in het Belgische Chaudfontaine.

    De invasieve plant duikt sinds kort vaker op in gebieden in België die zijn overstroomd door de heftige regenval half juli. De gemeente Chaudfontaine waarschuwde inwoners voor de Japanse duizendknoop in een Facebookbericht. In het bericht van de Franstalige gemeente staan ook tips om de plant effectief te verwijderen.

    Nieuwe haarden

    Het is niet duidelijk of ook ondergelopen gebieden in Nederland vaker last hebben van de Japanse duizendknoop. Een groot deel van de provincie Limburg en de omgeving bij de Maas in Noord-Brabant en Gelderland kregen met overstromingen te maken. Hierdoor kan de Japanse duizendknoop vaker opduiken, zegt Chris van Dijk, expert in invasieve exoten bij de Universiteit van Wageningen. „Stengels en wortelstokken van de Japanse duizendknoop kunnen wegspoelen en uitgroeien tot nieuwe haarden. Vooral langs oevers is de kans dat dit gebeurt reëel.”

    Vooralsnog is dit niet het geval in de provincie Limburg. Hier was de wateroverlast in Nederland het meest extreem. In Limburg is na een eerste inventarisatie geen toename gevonden van de Japanse duizendknoop, zegt woordvoerder Marc Ruis.

    Uit de grond trekken

    Van Dijk raadt aan jonge Japanse duizendknopen handmatig weg te halen. Bij bestaande grotere haarden is het wat lastiger: afhankelijk van de locatie is het effectiever om de grond met de plant te afgraven. Maaien is ook een optie, maar daarmee gaat de plant niet weg.

    Bestrijdingsmethoden om de Japanse duizendknoop tegen te gaan, worden gedemonstreerd op 16 september in Heelsum. Lees meer over de Japanse duizendknoop en andere invasieve exoten op PlatformGroen.

    Japanse duizendknoop
    De Japanse Duizendknoop wordt vaker gezien in het Belgische Chaudfontaine sinds de overstroming in juli. Jonge stekjes zijn het best te verwijderen met de hand. (Foto: Shutterstock)
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties