Vakblad voor de Bloemisterij Als je hersens aan het stormen zijn is niks fout

  Als je hersens aan het stormen zijn is niks fout

  0

  ‘Jullie zijn met zovelen op deze dag afgekomen, ik denk niet dat we aan alle tafels bloemisten kunnen positioneren, maar dat geeft niet toch?’ Het is de Productbijeenkomst Seizoensbloemen op De Keukenhof. Die beruchte ja. Waar het promotieplan werd weggestemd. En het begon zo mooi.

  In het paviljoen Narcissus is het hartstikke druk. De opkomst is boven verwachting. Een Meet & Greet tussen kwekers en bloemisten. En dat allemaal om de consument te verleiden tot het kopen van nóg meer seizoensbloemen. Maar hoe doe je dat?

  Nou, allereerst door groepen van een tuinder of zeven aan een bloemist te koppelen. En dan gezellig praten met elkaar? Nee, tegenwoordig doen we dat anders. Dan krijgen ze een stapel modebladen in hun handen gedrukt met bijvoorbeeld als opdracht: maak een moodboard met voor elk seizoen een inrichting van een bloemenzaak. Pardon? Ik kijk de bloemist in onze groep aan. Bart heet hij. Ook bij hem ogen vol vraagtekens. Maar gelukkig hebben we ook vrouwen van kwekers in ons groepje. En die beginnen meteen voortvarend te scheuren, mijn vrouw voorop.

  Het lijkt wel wat op een brainstormsessie. Alles wat je zegt is goed. De grootste gekkigheid wordt met een serieus gezicht beoordeeld. Want als je hersens aan het stormen zijn is niks fout. Wie weet zit er wel iets in waar je wat aan hebt! Bij Einstein werd ook niet elke gedachte een wetmatigheid. Dus ook ik begin te bladeren en te scheuren. En iemand anders plakt het dan weer op. Het gaat zowaar ergens op lijken. Niet op de inrichting van een bloemenwinkel, maar dat is bijzaak.

  Na een goed halfuur moeten de moodboards worden geshowd en uitgelegd. Ik ga expres een beetje achteraf staan. Wat moet ik zeggen? Als ik het talent ervoor had gehad was ik wel bloemist geworden. Ook Bart houdt wijselijk zijn mond. Zijn zaak ziet er kennelijk toch anders uit.

  Tot pas. Zie ik dat De Bloemenvink in Leidschendam is gekozen tot Bloemist van 2019! Bart en Judith Ebbers, ik herken hem op de foto! Zou hij dan toch met ons moodboard…?

  Kees van Egmond

  Klik hier voor meer columns van Kees

  Reageer op dit artikel

  avatar