‘Na 30 jaar stoppen we met hibiscus’

Oktober is begonnen, maar het voelt nog zomers buiten. De dagen zijn nog warm met temperaturen boven de 20 °C. De verschillen in Canada zijn groot; Calgary heeft al sneeuw en vorst. Het heeft in de zomer bijna wekelijks geregend. De bomen en het gras zijn nog groen, de prairie heeft een gouden gloed. Door het mooie zomerweer hebben we een goede oogst van appels. Wanneer het echter blijft regenen vallen de bladeren straks bruin van de bomen in plaats van in alle mooie herfstkleuren.

In de kas is het momenteel rustig. We zijn nu bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe jaar. Er is deze week een container met potgrond uit Nederland aangekomen met voorraad voor bijna een jaar. Tevens wordt er wekelijks behandeld om de bromelia’s na de Kerst op tijd in bloei te hebben. Ook zullen we dit najaar het plastic/poly op de kas vervangen. We kiezen voor 8 mm in plaats van 6 mm dikte. Dit gaat 7 jaar mee in plaats van 5-6 jaar. Een team van 12 tot 16 personen haalt op een dag het poly eraf en trekt er twee nieuwe lagen op. Windstil weer is hiervoor een vereiste.

We hebben in oktober een rustige tijd met de verkoop van bromelia’s. Wel gaan er veel ficussen de deur uit. De verkoop van groene planten kent ook hier een opleving. De plek die vrijkomt vullen we weer op met ficussen. De teelt van hibiscus is na 30 jaar uit het teeltprogramma. Redenen hiervoor zijn onder andere dat de leverancier van onbewortelde stek de verkoop heeft overgebracht naar een handelskwekerij, die zelf ook hibiscus kweekt in Florida. Hierdoor wordt het sortiment smaller en is de prijs van de stekken bijna verdubbeld. Daarbij komt dat de teelt van hibiscus meer werk vraagt en extra aandacht nodig heeft voor remmen en gewasbescherming.  Onze personele bezetting is in de zomer teruggelopen toen zowel Estelle en Mischa als Mats hun eigen pad gingen volgen.

Afgelopen week kregen we een excursie van 50 personen van Landscape Ontario op bezoek. De groep bestond uit kwekers van tuinplanten, tuincentra, toeleveranciers en natuurbeheerders. Ze waren met name geïnteresseerd in de technische aspecten van de kas, vermeerderen en opkweken van planten, en onze positie in de afzetmarkt. Natuurlijk kregen ze ook een kijkje bij de prairie, savanne en wetland. De aandacht bij deze groep was groot voor natuurlijke beplanting en behoud van biodiversiteit. Ze waren duidelijk onder de indruk van de lange grassoorten die ondertussen 2 meter hoog zijn. We konden hen ook de verschillende oorspronkelijke planten laten zien; sommige soorten komen op onze locatie van oorsprong nog steeds voor en anderen zijn door ons opnieuw aangeplant. We oogsten de verschillende soorten zaad, die we op andere plaatsen kunnen uitzaaien.

Angelle van Kleef,

Potplantenteler Ontario, Canada

Lees hier meer columns van Angelle

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties