’Na aardbevingen kan ik niet meer telen op mijn land’

Vorige week woensdag schudde de aarde weer stevig in Groningen. Tulpenteler en -broeier John Schilder uit Loppersum kijkt er bijna niet meer van op. De schokken hebben door de jaren heen niet alleen gevolgen gehad voor zijn woning, maar ook voor de structuur van zijn land.

Sinds de zware beving van 2013 zijn de tulpen al drie keer verzopen. De ondoordringbare kleilaag in de ondergrond is waarschijnlijk gebroken, waardoor zout water naar boven komt. Schilder zoekt compensatie, maar kan nergens terecht. Voor ondergrondse schade bestaat geen loket.

Na drie misoogsten vertrouwt de teler zijn eigen grond niet meer. Hij teelt zijn bollen nu op 12 km afstand op een gehuurd land in de buurt van Eemshaven. Twee jaar geleden had hij daar een goede oogst, dus het probleem lijkt daar niet te spelen. Maar zeker weten doet hij het niet. Bovendien moet hij nu op zijn eigen land akkerbouwgewassen telen, die niet genoeg opbrengen om de gekochte grond af te betalen.

Minister Wiebes heeft, na onder meer druk van LTO, toegezegd dat er een onderzoek gaat komen. Het is nog niet duidelijk wie dat gaat betalen. „Het is best mogelijk dat de kosten op mijn bordje terecht komen”, zegt Schilder. „En als ik straks een advocaat moet inhuren om het op te nemen tegen de advocaten van de NAM, dan gaat dat ook weer een heleboel geld kosten. De NAM wil natuurlijk koste wat het kost voorkomen dat ik gelijk krijg, want anders zullen meer ondernemers een schadevergoeding eisen.”

Lees het hele verhaal in Bloemisterij 22 of in het digitale magazine.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties