Na Brexit? ’Handel stopt niet maar prijzen stijgen’

    De Brexit is wel uitgesteld, maar onzekerheid troef over wat er daarna zal gebeuren en wat de impact op de sierteelt zal zijn. We bellen er even over met Neil Alcock, manager van Seiont Nurseries in Wales.

    Hoe gaan de zaken tot nu toe?

    „We hebben nog steeds veel orders van het VK en het vasteland van Europa, in feite lopen we 8% qua omzet vooruit op vorig jaar. We proberen bestellingen te verzenden naar landen als Frankrijk vóór de Brexit-dag, maar dat is niet altijd mogelijk omdat klanten na die dag op bestellingen wachten, later in april of mei.”

    Ondanks de onzekerheid, wat verwacht u dat er zal gebeuren?

    „De plantenhandel tussen het VK en de EU houdt niet op, maar de prijzen zullen na de Brexit stijgen. Er zijn nog 7 opties voor de situatie wanneer de deal van May nog steeds wordt afgewezen. Ik hoop het beste, maar bereid me voor op het ergste.”

    Hoe ben je voorbereid?

    „Ik werk verschillende scenario’s uit. Na de Brexit hebben we een fytosanitair certificaat voor klanten in de EU nodig. Dat is prima met grote orders, maar we versturen elke week in het seizoen ook kleine bestellingen, zoals één kar. Het papierwerk zou hetzelfde kosten als voor meerdere karren, daarom proberen we bestellingen zoveel mogelijk te combineren.”

    En hoe zit het met plantmateriaal dat je uit niet-EU-landen importeert?

    „Elke week krijgen we onbewortelde stekken en weefselkweekplanten uit het Verre Oosten, Colombia en Oeganda, via Heathrow in Londen. Maar ook via Schiphol, want dat is snel en gemakkelijk. Na de Brexit is dat misschien te duur. Het transport van stekken moet wel snel gebeuren anders gaan ze dood.”

    Hoe kun je de inspectietijd beperken?

    „Ons bedrijf heeft een aanvraag ingediend om geregistreerd te worden als Place of First Arrival: plaats van eerste aankomst. Dat betekent dat de fytosanitaire inspectie in het VK op onze kwekerij zal plaatsvinden, niet aan de Britse grens. Tot dusver is onze aanvraag nog niet goedgekeurd.”

    Nieuwe planten zijn heel belangrijk voor je bedrijf. Wat zal de situatie met kwekersrecht worden na de Brexit?

    „Nieuwe rassen die al kwekersrecht in de EU hebben, zullen na de Brexit in het VK hetzelfde zijn. Maar voor nieuwe kwekersrechtaanvragen zullen de kosten verdubbelen wanneer je kwekersrecht apart voor de EU en apart voor het VK nodig hebt. Dat zal de innovatie in onze sector tegenhouden. Voor een aanvraag ga ik misschien anders naar een nieuwigheid kijken. Alleen kwekersrecht voor de grootste markt om dubbele kosten te besparen, of we zullen onze verkoop in het VK opstuwen? Ik zou dat kunnen doen, maar ik zal zien wat er gebeurt met de Brexit.

    Onze sector heeft een goede relatie tussen het VK en de EU. Ik heb daar hard aan gewerkt, dus ik zal dit niet snel opgeven.”

    Dit artikel verder lezen?

    Uw voordelen

    • Toegang tot alle besloten Plus-artikelen: analyses, interviews, opinie, duiding
    • Wekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
    • Ontvang elke vrijdag het tijdschrift Vakblad voor de Bloemisterij
    guest
    0 Reacties
    Inline feedbacks
    Bekijk alle reacties