Home Vakblad voor de Bloemisterij Markt & Trends Na grote sprong klimt export op Rusland weer bovengemiddeld

Na grote sprong klimt export op Rusland weer bovengemiddeld

0
Na grote sprong klimt export op Rusland weer bovengemiddeld
Foto: Shutterstock

Na de ongekende sprong van 40% tot € 165 miljoen exportwaarde vorig jaar klimt de Russische markt voor bloemen en planten vanuit Nederland dit jaar met 20% weer bovengemiddeld. Het is ook een markt met meer risico’s, die groothandelaren nemen om groei te realiseren.

Rusland, het is een markt waarover sommigen liever niet hebben dat dit Vakblad voor de Bloemisterij er over publiceert. Want dat zou de positie van Nederland als leverancier van bloemen en planten schaden: een groeiende exportomzet terwijl er ook beperkingen zijn opgelegd. Op fytosanitair gebied en andere administratieve verplichtingen.

Tegelijk is het een markt met groeipotentie, die de internationale groothandel graag wil benutten. Niet alleen vanuit Nederland, ook door andere bekende leveranciers uit Afrika, Israël, Ecuador en Colombia.

Verder groeit de lokale productie en afzet van bloemen en planten, vanuit vaak nieuwe kassen van Nederlandse makelij en met uitgangsmateriaal uit Nederland. Op termijn betekent dat extra concurrentie, die nu al merkbaar wordt.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties