Nationale Zomerbloemententoonstelling stopt

Er komt geen 35e editie van de Nationale Zomerbloemententoonstelling in de Oude Kerk in Naaldwijk. Gebrek aan vrijwilligers en sponsoren dwongen het bestuur van de stichting tot dit besluit.

Het bestuur van de Stichting Nationale Zomerbloemententoonstelling (NZBT) stelde afgelopen week in zijn vergadering vast dat er een gebrek is aan vrijwilligers op een aantal belangrijke sleutelposities in de organisatie. Door gebrek aan financiële middelen is het niet mogelijk het tekort aan bestuurlijke vrijwilligers met professionele krachten in te vullen. Daarnaast vallen een aantal grote financiële sponsors binnenkort weg. Het bestuur ziet geen mogelijkheden om het gebrek aan vrijwilligers en geld op een andere manier in te vullen. Stoppen is de enige optie. Doorgaan en verder ontwikkelen is onmogelijk.

Langdurige vacatures op sleutelposities

Arnold Hordijk, sinds 2012 voorzitter van de NZBT, sprak tijdens de 34e editie van de show zijn zorgen al uit. „We hebben vooral op sleutelposities binnen de organisatie al enkele jaren vacatures en er zullen er in de nabije toekomst nog een aantal volgen, o.a mijn rol als voorzitter. Het lukt niet om die sleutelposities weer in te vullen, terwijl vers bloed wel nodig is voor de continuiteit van de tentoonstelling. Gelukkig kunnen we jaarlijks tijdens de opbouw van de tentoonstelling wel altijd rekenen op veel vrijwillige handen.”

Sponsors vallen weg

De organisatie heeft tevens te maken met het wegvallen van een aantal belangrijke financiële sponsors in 2020. Daarvoor is nog geen nieuwe invulling gevonden, zodat het vooruitzicht was dat het jaarbudget, zo’n €75.000, zomaar voor de helft niet ingevuld kon worden met sponsorgeld. Met enkele partijen, Hagelunie, Rabobank en Stimuflori, zijn al geruime tijd meerjarige afspraken, meestal voor een periode van drie jaar. Die termijnen lopen eind 2020 af. Met lokale fondsen en het promotiecollectief 365 Dagen Bloemen werd jaarlijks gesproken over sponsoring. „Die aanvragen werden altijd gehonoreerd, maar wel met de toevoeging dat ze geen garantie voor de langere termijn konden geven. Dat geluid horen we ook steeds vaker van sponsoren die jaarlijks €250 tot €2.500 bijdragen.”

Nog enige reserve

Momenteel beschikt de organisatie nog over enige reserve, maar die is volgens Hordijk volstrekt onvoldoende om een hele tentoonstelling in zijn huidige vorm te financieren en een professionalisering van de personele bezetting te realiseren. Entree heffen wil het bestuur niet. Publiek, afgelopen jaren zo’n 15.000 bezoekers, is wel een belangrijke sponsor: de fooienpot en de verkoop van bloemen bracht afgelopen jaar €6.500 op.

Afronden

De organisatie gebruikt de komende maanden om alle zaken, zowel financieel als organisatorisch af te ronden.

Het bestuur van de Stichting Nationale Zomerbloemententoonstelling wil graag iedereen, die tijdens de afgelopen 34 jaar, sinds 1986, in welke vorm dan ook heeft bijgedragen aan het organiseren van de tentoonstelling, geweldig te bedanken. Verder een woord van dank aan alle bezoekers, die jarenlang enorm van de tentoonstelling hebben genoten.

Trots op 34 vaktentoonstellingen

Arnold Hordijk: „We zijn ontzettend trots op de tentoonstelling, die met als basis de keuring van zomerbloemen een enorme bijdrage leverde aan het promoten van het product Zomerbloemen en het vak in zijn geheel. Als organisatie betreuren we het dan ook, dat we hebben moeten besluiten om met de tentoonstelling te stoppen.”

Het verslag van de 34e editie van de Nationale Zomerbloemententoonstelling op onze site vind u hier.  De link naar het verslag in ons digitale magazine (met inlog) van week 38 is deze

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties