Nederland akkoord met nieuwe toelating glyfosaat

  Nederland gaat akkoord met een nieuwe Europese toelating voor glyfosaat. Dat schrijft staatssecretaris Van Dam van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

  Volgens Van Dam heeft geen van de onafhankelijke toetsingen door EFSA, Duitsland of de andere lidstaten geleid tot het advies de toelating van glyfosaat in te trekken. Daarom stemt Nederland in met een nieuwe Europese toelating voor glyfosaat.

  Voorwaarde
  Van Dam stelt wel als voorwaarde dat, mocht uit onderzoek door het Europees agentschap voor chemische stoffen ECHA blijken dat glyfosaat toch kankerverwekkend is, de toelating onmiddellijk wordt ingetrokken.

  Van Dam wilde eerder het onderzoek door ECHA afwachten, maar dit wordt pas op zijn vroegst over een jaar afgerond. Eind juni loopt de huidige toelating van glyfosaat echter al af.

  Negen jaar
  Volgens de staatssecretaris gaan de andere lidstaten akkoord met de voorwaarden die door Nederland zijn gesteld. In plaats van een toelating voor 15 jaar ligt nu een voorstel voor om glyfosaat voor een periode van negen jaar toe te laten.

  Op 18 en 19 mei wordt door de lidstaten gestemd over het nieuwe voorstel.

  Nieuwe studie
  Overigens komt juist deze week weer een nieuwe studie naar glyfosaat uit van de Joint Meeting of Pesticide Residues, een groep die bestaat uit internationale experts op het gebied van bestrijdingsmiddelen die advies uitbrengt aan Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

  De conclusie van deze studie is dat het onwaarschijnlijk is dat glyfosaat kankerverwekkend is bij mensen. Eerder concludeerde een ander instituut dat aan de WHO is gelieerd, het IARC, juist dat glyfosaat ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ is.

  Bron: