‘Nederland moet zijn best doen om draaischijf te blijven’

„Nederland moet heel erg hard zijn best doen om de draaischijf in de internationale bloemenhandel te blijven.” Dit stelt Judith Zuurbier directeur van Van Kleef Roses in Kenia.

Zuurbier deed haar uitspraken in een uitzending van Jungle Talks op Paprika Tasty Radio. Ze gaf aan dat er in Kenia nooit de noodzaak is geweest voor kwekers om te diversifiëren, omdat de bloemenveiling in Nederland er was. „We konden gewoon allemaal hetzelfde doen en het werd automatisch afgezet.”

3300 ha roos

Keniaanse kwekers beperkten zich met name tot roos en anjer. Volgens Zuurbier wordt 3300 van de 4000 ha sierteelt in het Oost-Afrikaanse land ingevuld met roos. Een andere reden dat de Keniaanse kwekers voor de West-Europese markt kozen, was omdat logistieke lijnen naar bijvoorbeeld Noord-Amerika er niet waren.

Momenteel zit de Keniaanse sierteelt op een kruispunt, gaf Zuurbier aan. Er komt meer diversificatie in de bloemenproductie. In het verleden kozen telers voor roos omdat het een makkelijke teelt is, aldus Zuurbier. Als er wat fout gaat dan herstelt het houtige gewas zich wel. Nu is de wereldwijde markt voor roos echter verzadigd.

Colombia-model

Zuurbier: „Je kunt alleen uitbreiden als er elders telers afvallen. Groei in roos is er niet. De omstandigheden zijn ernaar om te diversifiëren. We zitten op een omslagpunt. We gaan toe naar het Colombia-model; we gaan een veel breder pakket telen.”

„Als er in Kenia meer diversificatie komt dan kunnen we ook hier boeketten gaan maken en direct afzetten op andere markten. Nederland zal heel erg zijn best moeten doen om de draaischijf te blijven in de bloemenhandel.”

Zuurbier gaf aan dat toen ze twintig jaar geleden begon met de rozenteelt in Kenia dat 80% van de Keniaanse productie in Nederland verhandeld werd. „Nu is dat net aan 45% en de rest gaat allemaal direct. Nederland heeft daar al verschrikkelijk op ingeleverd.”

Pakket zomerbloemen

Geert Rooijakkers van Africalla is dezelfde mening toegedaan. „Als wij alleen de hoofdgewassen kunnen leveren en niet het stukje extra dan is het logisch dat we naar een hub exporteren waar ze bloemen kunnen toevoegen. Hoe breder het pakket in Kenia wordt hoe logischer het is dat we directe afzet ontwikkelen.”

Africalla bouwde de afgelopen twee jaar de callateelt af in Kenia. Volgens Rooijakkers maakt de teelt van slechts een gewas een bedrijf kwetsbaar. Bovendien was goed uitgangsmateriaal lastig te krijgen. Africalla is daarom geschakeld naar een breed pakket zomerbloemen.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties