Nederland versterkt kennispositie plantgezondheid

Het Nationaal Referentie Centrum fytosanitair (NRC-fytosanitair) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is door de Europese Commissie aangewezen als Europees Referentielaboratorium (EURL) op het gebied van schadelijke bacteriën en virussen in planten. Het huisvesten van een EU-referentielaboratorium versterkt de internationale kennispositie van Nederland op het gebied van plantgezondheid. Het is voor Nederland strategisch belangrijk gezien de toonaangevende positie in de internationale handel in agrarische plantaardige producten.

Het NRC is het kenniscentrum op gebied van plantenziekten en plagen. De focus ligt op organismen die in de Europese Unie niet voorkomen en waarvan is vastgelegd dat ze bij aantreffen bestreden moeten worden.

Een voorbeeld hiervan is de bacterie Xylella fastidiosa die momenteel veel schade aanricht in olijfboomgaarden in Zuid-Europa. De bacterie is schadelijk voor ruim 300 plantensoorten, is zeer moeilijk te bestrijden en vormt dus een grote bedreiging voor landbouw en natuur.

Een ander voorbeeld is de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis) die met verpakkingshout uit Azië kan meeliften naar Nederland en hier grote schade kan aanrichten in loof- en naaldbomen.

Daarnaast richt het NRC zich op vroegtijdige signalering van nieuwe organismen die een bedreiging kunnen vormen voor de agrarische productie en natuur.

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties