Nederlandse bloemenhandelaar mogelijk uitgeleverd aan Rusland

De 54-jarige bloemenhandelaar Henri de L. blijkt afgelopen weekeinde in België opgepakt, omdat hij gezocht wordt door de Russische autoriteiten. Nu dreigt hij te worden uitgeleverd. Dat meldt het AD.

Henri de L. – in België geboren, maar in het bezit van een Nederlands paspoort – wordt verdacht van handel in verdovende middelen. Hij staat sinds 2015 gesignaleerd op de Interpollijst. Hij exporteerde bloemen naar Rusland, maar de verdenking is dat De L. daarnaast hasjtransporten organiseerde.

De flamboyante bloemenhandelaar is geen onbeschreven blad. In 2009 krijgt hij met zijn bedrijf Combiflor ruzie met de bloemenveiling van Naaldwijk. De reden van het geschil met de veiling is een partij chrysanten en rozen ter waarde van 2,5 miljoen euro. De bloemen zijn besteld door ‘maffiose’ Italianen, maar ze worden nooit afgerekend. Veiling FloraHolland Naaldwijk staat garant voor die partij en zit met een megastrop. Er volgen rechtszaken over en weer.

Er lijkt meer aan de hand. In het onderzoek naar de moord op de Haagse vastgoedbaas Victor ’t Hooft twee jaar eerder doet de politie een bijvangst. Uit afgeluisterde telefoongesprekken blijkt dat een ex-medewerker van Combiflor twintig dozen rozen had gestolen, waar in werkelijkheid hennep in zat.

De nieuwsberichten vallen in het niet bij de grote aandacht in de Belgische media voor de moord op de 56-jarige Jef Brys in Rusland, waar Valeria C. – de echtgenote van Henri de L. – de opdrachtgever zou zijn. Het AD wist De L. in 2015 op te sporen. Toen ontkende hij categorisch elke betrokkenheid met alle genoemde zaken. Rusland zou een spelletje met hem spelen, zei hij toen.