Nederlandse corso’s op Unesco-lijst immaterieel erfgoed

  De dertig Nederlandse corso’s staan vanaf heden op de internationale Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid. Dat heeft de Unesco in Parijs bekendgemaakt, meldt de NOS.

  Het gaat niet alleen om bloemencorso’s zoals die in de Bollenstreek en Zundert, maar ook het fruitcorso in Tiel, bloemendagen met mozaïeken en een papiercorso. De grootste corso’s ter wereld rijden in Nederland, maar er zijn ook kleintjes. Paul Bastiaansen van de Corsokoepel is blij met de erkenning. ‘Er valt heel wat van je af, we hebben er zo lang naar toegewerkt. Het is een erkenning van de Nederlandse corsocultuur. Een onderstreping dat die corso’s belangrijke tradities zijn, maar ook dat je als gemeenten die traditie moet koesteren. Want, dat zegt Unesco ook: het brengt mensen bij elkaar.’

  Immaterieel erfgoed

  De lijst met immaterieel erfgoed is een andere dan de werelderfgoedlijst. Daar staat materieel erfgoed op. Immaterieel erfgoed is levend erfgoed en moet met de tijd meegaan om jongere generaties te blijven aanspreken.

  “Bij materieel erfgoed kun je er een stolp overheen zetten, om het voor de toekomst te behouden. Denk aan een kunstwerk.” Maar dat kan bij immaterieel erfgoed juist niet, benadrukt ze. “Het is levend erfgoed en moet met de tijd meegaan, om jongere generaties te blijven aanspreken.”

  Bron: NOS | Foto: Bloem&Blad

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties