Nederlandse economie minder hard geraakt dan de Belgische

De Nederlandse economie is in het tweede kwartaal van 2020 minder gekrompen dan de Belgische economie, blijkt uit een meting van het CBS. Van april tot en met juni kromp de Nederlandse economie met 9,4 procent ten opzichte van 2019. De Belgische economie kromp met 14,5 procent. In België was de lockdownperiode langer dan in Nederland.

Vooral in de bouw en de detailhandel waren de Nederlandse coronamaatregelen milder dan de Belgische. Het grootste verschil is dat afstand houden in België verplicht werd gesteld, terwijl het in Nederland al snel een dringend advies werd. Belgische bouwbedrijven sloten veel vaker dan Nederlandse collega’s de deuren. In Nederland werd eind maart een doorwerkprotocol afgesloten tussen werkgeverorganisaties en vakbonden.

Nederlandse bouwmarkten piekten
Een ander groot verschil tussen de Belgische en Nederlandse lockdown is dat in België vanaf 17 maart alle niet-essentiële winkels dicht moesten, terwijl deze in Nederland open mochten blijven, mits zij voldoende maatregelen hadden genomen om de onderlinge afstand te bewaren. Hierdoor ging een groot gedeelte van de Belgische detailhandel dicht, wat ook een sterk effect op de verkoop van bloemen en planten had. Terwijl in Nederland de omzet van bouwmarkten en tuincentra piekte, bleven deze in België tot 18 april gesloten.

De Nederlandse winkels bleven tijdens de lockdown open, mits zij voldoende maatregelen namen. 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties