Nederlandse en Vietnamese tuinbouw gaan samenwerken

Bedrijfskundig adviesbureau Kenlog richtte recent met een aantal Nederlandse bedrijven, die actief zijn in de tuinbouw, het Vietnam Netherlands Horti Business Platform op. In deze  ketenbrede samenwerking gaan Nederlandse bedrijven samenwerken met Vietnamese bedrijven. Doel is om de handel op tuinbouwgebied tussen de landen te bevorderen.

Tijdens de handelsmissie van Nederlandse bedrijven naar Vietnam, die vorige maand plaatsvond, werd een Memory of Understanding ondertekend tussen een hoge vertegenwoordiger van het Vietnamese ministerie van landbouw en plattelandsontwikkeling en Henk van Eijk, algemeen directeur van Kenlog en voorzitter van het platform. Dit gebeurde om de intentie om te gaan samenwerken te bevestigen.

Foto’s Dalat Hasfarm.

Het eerste project dat het platform start, draait om het verbeteren van de tuinbouwketen tussen Da Lat en Ho Chi Min Stad. „Het gaat om alle aspecten van de keten. Type gewassen, teelt, post-harvest, logistiek et cetera. Er zit heel veel potentie in Vietnam. Vietnamese telers willen graag meer exporteren en om die slag te maken moet er heel wat gebeuren”, zegt Mirjam Boekestijn, directeur internationaal food projects bij Kenlog.

De Vietnamese tuinbouw wordt gekenmerkt door veel low tech bedrijven. Het zijn veelal kleine familiebedrijven die in de open lucht of onder schaduwnetten bloemen produceren. Uit een rapport van Kenlog, dat acht jaar actief is in Vietnam, blijkt onder meer dat er geen koelketen is, kwaliteit van de bloemen niet hoog is en productie op kwekerijen laag is.

Lange tijd was Dalat Hasfarm, een grote moderne kwekerij die bloemen, potplanten en uitgangsmateriaal kweekt op meer dan 120 ha, een uitzondering. Daar is de laatste jaren verandering in aan het komen. Lees hier een artikel over Dalat Hasfarm op Floribusiness.

Kennis en uitgangsmateriaal

Een mogelijk interessante partij voor Nederlandse leveranciers van uitgangsmateriaal is VinEco, een klant van Kenlog. Dit is een groot groenteproductiebedrijf van 3000ha, verdeeld over vier locaties. VinEco, dat in 2015 begon, heeft net als Dalat Hasfarm eigen afzetkanalen. Het bedrijf wil ook bloemen en planten gaan telen en heeft daarvoor kennis en uitgangsmateriaal nodig.

In Vietnam worden heel veel bloemen en steeds meer potplanten geteeld, met name voor de thuismarkt. Productie vindt plaats in Lam Don, een agrarisch gebied van 277.000 ha. Lan Dong kent zes grote bloemenproductiegebieden waarvan Da lat drie bloemendorpen telt: Thai Phien, Ban Thanh en Ha Dong.

De productie in Da Lat is ongeveer 5960 ha (goed voor 70% van het productiegebied van Lam Dong. Jaarlijks worden er in Da Lat meer dan 2,4 miljard stelen geproduceerd. Het gaat om onder andere roos, chrysant, anjer, lelie, gerbera, gladiool, orchidee en anthurium.

Lees hier meer over de potentie van de tuinbouw in Vietnam voor Nederlandse tuinbouwbedrijven in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties