Neonics in Nederland alleen in kasteelten

Nederland stemt in met inperking van de neonicotinoïden imidacloprid, clothianidin en thiamethoxam in buitenteelten, heeft minister Schouten bekend gemaakt in een Kamerbrief. Gewasbeschermingsmiddelen die deze stoffen bevatten kunnen dan alleen nog maar worden toegepast binnen kassen. Voor zaadbehandelingstoepassingen geldt ook dat het behandelde zaad alleen in de kas mag worden uitgeplant.

De voorgestelde restricties kunnen gevolgen hebben voor een aantal teelten in Nederland. Schouten is zich bewust van de mogelijke impact voor agrarische ondernemers. Daarom zal ze in gesprek gaan met de sector om alternatieven te bespreken.

De belangrijkste reden voor de beperking is dat deze stoffen rechtstreeks schadelijk zijn voor wilde bijen, honingbijen en hommels, die onmisbaar zijn voor de bestuiving van gewassen. Deze middelen vormen daarmee een gevaar voor de biodiversiteit.

Minister Schouten volgt hiermee het wetenschappelijk advies van de European Food Safety Authorithy (EFSA) en van het Nederlandse College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).  Op basis van het advies van de EFSA zullen de lidstaten een besluit nemen. Op 27 april wordt er door de Europese lidstaten gestemd in Brussel.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties