Nico van Ruiten benoemd tot erelid van LTO Glaskracht Nederland

Nico van Ruiten is vanmiddag tijdens zijn afscheid als voorzitter van LTO Glaskracht Nederland benoemd tot erelid van de vereniging LTO Glaskracht Nederland. Tijdens een drukbezochte receptie bij de Tuinderij in De Lier ontving hij de onderscheiding uit handen van bestuurslid Leo van der Lans. Eerder vandaag mocht Van Ruiten de Gouden Speld in ontvangst nemen van LTO Noord.

Van Ruiten werd door Van der Lans, namens het verenigingsbestuur, geroemd om zijn verdiensten voor de glastuinbouw. Zo versterkte hij de landelijke belangenbehartiging voor de glastuinbouw in 2014 door LTO Noord Glaskracht en de glastuinbouwvakgroepen van ZLTO en LLTB bijeen te brengen onder de vlag van LTO Glaskracht Nederland. Van Ruiten, die bekend stond om zijn grote parate vakkennis en dossierkennis, slaagde er tevens in tot sterkere verbindingen te komen met overheden en milieuorganisaties.

Gebrek aan kennis bij politici
Van Ruiten heeft volgens Van der Lans ook veel energie gestoken in het promoten van de glastuinbouw bij Haagse politici. „Nico heeft veel politici regelmatig een rondleiding door de kas gegeven en verbijsterde zich daarbij over het gebrek aan kennis over onze betekenisvolle sector”, aldus Van der Lans. Midden in de economische recessie, toen tal van glastuinbouwbedrijven failliet gingen, stelde Van Ruiten zich zeer kritisch op tegenover de banken en zette vraagtekens bij hun koers. „Achteraf gezien waren die twijfels”, volgens Van der Lans „meer dan gerechtvaardigd”.

WKK-coöperatie en aardwarmte
Op de kernthema’s van LTO Glaskracht Nederland wist Van Ruiten – ondanks de economische crisis – belangrijke resultaten te boeken. Zo werden er met de milieubeweging doelstellingen over CO2-reductie, die inmiddels zijn behaald. „Er zijn grote stappen gezet naar energiezuiniger telen. Daarnaast heeft Nico er, als voorzitter van de WKK Coöperatie, voor gezorgd dat er ruimte kwam voor teruglevering van WKK-stroom op het net door tuinders. Je hebt bereikt dat er SDE+ subsidie en een garantieregeling voor aardwarmte is gekomen.”

Daarnaast richtte LTO Glaskracht onder voorzitterschap van Van Ruiten steeds meer de focus op de omgeving en maatschappij. „Nico ging het gesprek aan met waterschappen, provincies en omgevingsdiensten om naar oplossingen te zoeken in plaats van altijd maar de verdediging te zoeken. De samenwerking met het Hoogheemraadschap van Delfland rond het zogeheten gebiedsgericht meten is daar een goed voorbeeld van.”

Enthousiasme en verbinding
Tjerk Wagenaar, tot voor kort voorzitter van Stichting Natuur & Milieu, sprak tijdens de afscheidsreceptie zijn waardering uit voor de inspanning die Van Ruiten leverde om de glastuinbouw sneller te verduurzamen. „Nico heeft de sector perspectief gegeven door zijn persoonlijk stijl van enthousiasme en verbinding. Hij was een man van ’niet zeuren’ en hij was altijd goed gemutst. Hij speelde altijd in op de maatschappelijke trends, zoals klimaatverandering, waterkwaliteit en innovatie.”

Grote kansen
In zijn afscheidsspeech liet Van Ruiten weten trots te zijn op de innovatiekracht van de glastuinbouwondernemers, die daarmee volgens hem in de wereld vooroplopen in het duurzaam produceren van bloemen, planten en groenten. „De glastuinbouw biedt oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen en wereldproblemen. Onze sector kan een belangrijke bijdrage leveren aan de verduurzaming van onze aarde, het verminderen van chronische ziekten, de klimaatverandering en uiteraard de Nederlandse economie. Deze rol van de glastuinbouw is nog onderbelicht, maar biedt grote kansen voor de toekomst”, aldus Van Ruiten.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties