’Niemand wil een teelt die hij niet strak kan plannen. Ik wel’

Het is altijd een strijd om de Euphorbia fulgens daar te krijgen waar je hem wil hebben. Soms heeft een vak 80% zware takken, soms 40%. En dan hebben we het nog niet over de oogst en de verwerking, die bijzonder arbeidsintensief zijn. Voor Lex van Santen uit Maasdijk is dat juist het mooie aan dit gewas. „Niemand wil een teelt die hij niet strak kan plannen. Laat mij dit maar lekker doen.”

De euphorbia’s in de kas golven hier en daar als een heuvellandschap. „Het is altijd een uitdaging om het gewas te sturen”, zegt Van Santen. „Je moet het een beetje pesten, droger zetten, om het compact te houden en in bloei te krijgen. Doe je dat te vroeg, dan krijg je te weinig takken en kilo’s. Gebeurt het te laat, dan krijg je vegetatieve groei en te veel gewas. Een chrysant is voorspelbaar: zoveel mest en zoveel water, dan heb je tien weken later zoveel kilo’s. Bij euphorbia kan het ene vak 80% zware takken hebben, en het andere vak 40%. Soms loop je wel twee vakken voor op schema.”

Lees het hele verhaal in Vakblad voor de Bloemisterij 43 of direct in het digitale magazine (alleen voor digitale abonnees).

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties