Niet-leden FloraHolland voordeliger uit in tariefvoorstel

Om aanvoerders (niet-leden) van Royal FloraHolland te bewegen om meer via de veiling af te zetten, wil RFH voor hen een staffelkorting invoeren. De algemene ledenvergadering stemt hier volgende week over. De voordeligere tarieven die begin dit jaar werden ingevoerd hadden weinig effect op de aanvoer van niet-leden.

Het voorstel om ook voor aanvoerders een staffel in te voeren moet leiden tot een groei van de aanvoer van niet-leden, zegt André Kester. Hij is controller bij de veiling. Hij legt uit dat er momenteel maar weinig aanvoerders zijn die profijt van de staffel zouden hebben, omdat de meeste aanvoerders minder dan €1 miljoen via de veiling omzetten. Kester: „We hopen dat aanvoerders door de kortingsstaffel structureel meer gaan omzetten via de veiling.”

De staffel die voor aanvoerders gaat gelden is dezelfde als die voor leden telt. Over het omzetbedrag tussen €1 miljoen en €3 miljoen krijgen niet-leden 0,2% korting op de provisie, tussen €3 miljoen en €10 miljoen is dit 0,45% en over de omzet hoger dan €10 miljoen is dit 0,7%, aldus het voorstel.

Het basistarief voor aanvoerders (2,25%) en hun tarieven voor direct (+0%), klok (+3,1%) en klokvoorverkoop (+3,3%) blijven onveranderd. Dit geldt ook voor de tarieven voor leden (basistarief 1,5%, direct +0%, klok +1,2% en klokvoorverkoop +1,4%).

In de kosten van de logistieke middelen verandert er ook iets als de leden met het tariefvoorstel instemmen. De heffing op karren voor de klok wordt €10,40, de heffing op karren voor directe handel wordt €2,70 en de partijheffing op de klok wordt €1,60 per kar. Deze stijgingen zijn een indexering van de kostenstijgingen bij RFH. De tarieven voor fust gaan met 1 cent omlaag. Fust 577 vormt hier een uitzondering op omdat ze vervangen wordt.

Per 1 januari 2018 werden nieuwe tarieven ingevoerd voor leden en niet-leden. Niet-leden waren door die nieuwe tarieven al voordeliger uit dan voorheen. De veiling ziet daar echter nog weinig effect van, aldus Kester. Wel zag ze de tevredenheid bij leden die veel direct afzetten toenemen. Het aantal leden dat dit jaar het lidmaatschap opzegde is op een hand te tellen.

Op de algemene ledenvergadering die op 6 december in Naaldwijk plaatsvindt stemmen de leden van RFH over het tariefvoorstel.

guest
5 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
A. oosterom
A. oosterom
4 jaren geleden

Helemaal goed, het wordt steeds interessanter met de opkomende directe handel om het lidmaatschap op te zeggen en als kweker meer vrijheid te pakken om te handelen. na het inleveren van de ledenlening en het stemrecht komt nu het lidmaatschap ter discussie. Mijn advies aan iedere kweker is, zie je een opgaande lijn in de directe handel en wordt je regelmatig geconfronteerd met klanten die direct willen kopen, of zijn deze klanten al gekoppeld via VMP koppelingen en ben je niet meer dan 20% afhankelijk van de klok, zeg dan op korte termijn je lidmaatschap op. Ben je direct van je BVO discussie af en de bijbehorende mogelijke controle.

mark
mark
4 jaren geleden

Dit is wel een hele slechte wending, leden hebben de veiling groot gemaakt, leden zijn hun ledenkapitaal aan het kwijtraken, leden hebben geen stemrecht meer, en nu ga je niet leden ook nog voordeeltjes geven waar wij als niet lid helemaal niets aan hebben, sterker nog het wordt aantrekkelijker voor niet leden om misschien toch meer te dumpen op de klok, hoe meer hoe goedkoper, ik zeg niet leden gewoon opslag van 5% laten betalen over alles, dan moet je maar lid worden van de club!

bernard
bernard
4 jaren geleden

Gaat het nu zo slecht met het kartel dat ze alle principes laten varen! Als er maar voldoende euro’s binnen komen om de top salarissen uit te betalen dat is blijkbaar nog het enige dat telt

dirk
dirk
4 jaren geleden

ik reken sinds 2 jaar met mijn grootste klanten (fleurametz, waterdrinker en de DFG) alles op factuur af, die betalen gewoon binnen een week, klok nog 15% en doe nog klein beetje connect, dan is niet lid een veel interessantere optie.

eric
eric
4 jaren geleden

waarom lid zijn van iets dat al in de geschiedenisboeken staat, beter deelnemen aan de initiatieven van de toekomst #floranti, #New green market, #Bloemplaza, #Bloomcoop, #Floraccess, #Clockonline, #bloemist-online