Nieuw financieringsfonds kan aardwarmte boost geven

Bank Nederlandse Gemeenten (BNG Bank) en het Nederlands Investerings Agentschap (NIA) gaan binnenkort de Energietransitie Financieringsfaciliteit (ETFF) openstellen. Dit is een nieuw financieringsfonds voor zowel overheidsorganisaties als bedrijven met plannen op het gebied van hernieuwbare energie en/of energiebesparing. Via de ETFF komt in eerste instantie €100 miljoen beschikbaar aan achtergestelde leningen voor bijvoorbeeld aardwarmteprojecten die nu niet financierbaar zijn door een tekort aan risicodragend vermogen.

Directeur Marco van Soerland van Energie Transitiepartners (ETP), de organisatie die glastuinders in het Westland helpt bij het opstarten van aardwarmteprojecten, is enthousiast over de nieuwe faciliteit en denkt dat aardwarmte daarmee een boost kan krijgen. „Honderd miljoen lijkt misschien weinig, maar het gaat om een stukje van het risicodragend kapitaal. Daarmee kun je bijvoorbeeld de financiering van aardwarmteprojecten versnellen.”

Per project kan BNG Bank, volgens Pauline Bieringa, directeur Public Finance van BNG Bank, achtergestelde leningen van bijvoorbeeld €2 tot €5 miljoen verstrekken. „Die komen dan bovenop het eigen vermogen dat van de aandeelhouders moet komen. Zo wordt precies het stapje gemaakt dat nodig is om van de bank financiering los te krijgen. Als je die projecten bij elkaar optelt, zit je al gauw op een waarde van €1 miljard aan projecten die je daarmee kunt versnellen.”

Aardwarmteprojecten
De ETFF leent zich volgens Van Soerland en Bieringa uitstekend voor aardwarmteprojecten. Hoewel dat vaak in de kern economisch en technologisch gezonde investeringsprojecten zijn, kampen ze dikwijls met verschillende financieringsknelpunten. Ivan Das, manager Project Finance van Rabobank noemt de lange terugverdientijd als voorbeeld. „Glastuinbouwondernemers hebben vaak een investeringshorizon van hooguit vier jaar, terwijl de terugverdientijd van geothermie veel langer is. De waarde van een kuub warm water is ook veel minder dan een kuub olie of gas. Voor geothermie moet je dus een heel lange adem hebben, wat financierders vaak afschrikt.” Daarnaast zijn er projecten die kampen met een (te) beperkte schaal, een noodzaak tot ’off-balance’ financiering of waarbij de nieuwheid van de technologie belemmeringen opwerpt.

De ETFF werd in oktober vorig jaar al aangekondigd door minister Henk Kamp van Economische Zaken (EZ) bij de presentatie van de Nationale Energieverkenning (NEV) 2016. De faciliteit is in eerste instantie bedoeld voor projecten op het gebied van aardwarmte, energiebesparing, energieopslag en biomassa.

Informatiebijeenkomst
Op vrijdag 19 mei organiseren VNO-NCW en MKB Nederland een informatiebijeenkomst over de ETFF voor geïnteresseerde ondernemers, kredietverstrekkers, institutionele beleggers en brancheorganisaties. De bijeenkomst vindt plaats vanaf 15:15 uur en duurt tot 17:30 uur in de Malietoren in Den Haag. Deelname is gratis, wel graag aanmelden.

Meer over geothermie a.s. vrijdag 19 mei in het Vakblad voor de Bloemisterij

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties