Nieuw fust Fc 588 zorgt voor betere belading

Royal FloraHolland introduceert januari 2019 het nieuwe bloemenfust Fc588. Met de nieuwe bloemenemmer neemt de beladingsgraad op een CC-container met 50% toe, in vergelijking met de huidige, veelgebruikte Fc577. Op stapelwagens is de ‘winst’ 11 % .

Bloemenemmer Fc588 is de opvolger van de Fc577. Door optimalisatie van de inwendige ruimte en het verlagen van het opzetrek is bij de meeste bloemen een gelijke belading per fust mogelijk. Omdat de zogenoemde grondmaat van de Fc588 kleiner is, passen er echter niet 4 maar 6 emmers op een laag bij een Deense Kar (CC-container). Hierdoor stijgt de beladingsgraad met 50% op een CC-laag. Bij stapelwagens en kooikarren gaat het een beladingswinst van 11%; van 9 (Fc577) naar 10 (Fc588) emmers per laag.

Duurzamer fust

Met het nieuwe bloemenfust Fc588 wil Royal FloraHolland vooral inspelen op het toenemende gebruik van CC-containers in de export en het feit dat partijgroottes afnemen. Door de beladingswinst kan de veiling met het nieuwe fust tevens bijdragen aan
zijn duurzame ambities, want een betere belading zorgt voor minder logistieke kosten en een lagere CO2-uitstoot. Bovendien is er bij het ontwerp rekening gehouden met het verwijderen van sticker. Dat gaat nu makkelijker door een aangebracht reliëf.

Inclusief rek is de code van het nieuwe fust Fc998, analoog aan de code voor een Fc577 plus rek, de Fc997. De productie van het nieuwe fust is inmiddels begonnen. Definitieve tarieven zijn nog niet bekend. Inname en uitgifte gaat via de fustpool/fustdepots van Royal FloraHolland.

De productgroep lisianthus besprak onlangs de voordelen van fust Fc588 (rechts; kleiner en lager dan de Fc577 die ernaast staat). Per steel is er naar verwachting 1 cent voordeel mee te behalen.

Lisianthus als eerste in nieuwe fust
Het nieuwe fust wordt gefaseerd per productgroep geïntroduceerd, te beginnen in januari 2019 met Lisianthus. Op 2 januari komt het fust beschikbaar en 7 januari 2019 komen ze voor het eerst voor de klok. De productgroep lisianthus sprak onlangs over het nieuwe fust. Naar verwachting levert het de telers 1 cent per steel voordeel. Aandachtspunt is dan wel dat het gros van de bloemen dan niet op 75 cm, maar op 72 cm lengte wordt verhandeld. Die 3 cm verschil maakt het makkelijker om drie lagen per CC-container te verhandelen. Over die lengte 72 cm volgt overleg tussen telers, veiling en afnemers.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties