Nieuw handelsplatform voor elektriciteit: ETPA

Vanaf april gaat het Energy Trading Platform Amsterdam (ETPA) van start. Dit nieuwe web-based handelsplatform voor elektriciteit wordt actief in producten voor de intraday-, day ahead-, week- en weekendhandel en richt zich op zowel producenten als grootverbruikers van elektriciteit, onder wie glastuinders.

Partijen kunnen via ETPA, opgericht door ondernemers Pol van der Linde en Sander Dijkman, elektriciteit en flexibiliteit aanbieden en inkopen. „Glastuinders vinden wij daarbij een belangrijke partij. In Nederland is ontzettend veel decentrale elektriciteitsopwekking. Maar die wordt in onze ogen niet voldoende ontsloten om een rol te kunnen geven in de elektriciteitssector”, zo zei Van der Linde onlangs tijdens de Glastuinbouwdag van Energy Matters in De Meern.

ETPA wil allerlei bestaande (zoals WKK) en nieuwe vormen van decentrale elektriciteitsopwekking (zoals Power to Heat en Power to gas) met elkaar verbinden. Daarbij kan het gaan om elektriciteit van diverse partijen, zoals glastuinders, afvalverwerkers en bedrijven uit de chemische industrie, zolang de capaciteit maar hoger is dan 0,5 MW. Huishoudens behoren daardoor niet tot de beoogde klanten.

Het nieuwe platform biedt de mogelijkheid om op kwartier- tot weekbasis te handelen. Het bedrijf stelt een onafhankelijke positie te hebben en niet gefinancierd te worden door bijvoorbeeld energiebedrijven. ETPA denkt aantrekkelijker te zijn voor partijen dan bijvoorbeeld de APX omdat het platform geen zware zekerheid van grootverbruikers eist.

Kosten
Ook zijn de transactiekosten volgens Van der Linde relatief laag omdat geen gebruik wordt gemaakt van een clearing bank. De kosten van het handelen bestaan uit een maandelijks licentiebedrag van voorlopig € 150 en een fee van € 0,25 tot € 0,75 per MWh. „De APX verdient heel veel met licentiebedragen, wij willen verdienen aan de handel”, aldus Van der Linde.

Lees meer over de Glastuinbouwdag van Energy Matter in nummer 11 van het Vakblad voor de Bloemisterij (verschijningsdatum: vrijdag 25 maart).