Nieuw sierteeltproject van 500ha in Ethiopië in de maak

Vijf ondernemers gaan een nieuw tuinbouwgebied in het Ethiopische Kunzila ontwikkelen. Het moet een ’state of the art project’ worden, 500 ha groot en geïntegreerd in een bestaand landbouwgebied van 11.000 ha. Nederlandse en Ethiopische overheden zijn nauw bij het project betrokken. Recente onrust zorgt echter voor enige vertraging en terughoudendheid.

Er staat nu 1.700 ha sierteelt in Ethiopië, vertelt Tewodros Zewdie, directeur van Ethiopian Horticulture Producers Exporters Association (EPHEA). Als alles volgens plan verloopt komt er 500 ha bij. Een Duitse kweker, een Belgische en drie Nederlandse kwekers willen aan de slag in Kunzila, ruim 300 km ten noorden van hoofdstad Addis Abeba in de buurt van Bahir Dar.

„Het wordt een heel duurzaam project, dat voor veel werkgelegenheid en kennisoverdracht naar andere sectoren zal zorgen. Het wordt het beste tuinbouwgebied in de wereld”, zegt Zewdie. Hij is erg blij met het project. „Het zorgt ook voor verbetering van de positie van de vrouw. Meer dan 80% van de medewerkers in de tuinbouw is vrouw.”

Een handtekening

Donderdag 24 oktober jl. zouden de eerste twee ondernemers landleasecontracten ondertekenen. Een dag eerder sloeg echter de vlam in de pan in de regio Oromia. Kunzila ligt in de regio Amhara. Uiteindelijk zette een bedrijf – zomerbloemenkwekerij Abyssinia Horti PLC – een handtekening. Vier andere ondernemers moeten nog volgen.

Lees hier meer over het nieuwe project in Kunzila in het digitale magazine van het Vakblad voor de Bloemisterij

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties