Vakblad voor de Bloemisterij Het vak Nieuw stelsel plantgezondheid aangeboden aan minister Schouten

Nieuw stelsel plantgezondheid aangeboden aan minister Schouten

0

Circa een maand later dan gepland heeft Sjaak van der Tak, voorzitter LTO Glaskracht Nederland, een nieuw toelatingssysteem van gewasbeschermingsmiddelen aangeboden aan landbouwminister Schouten. Over de inhoud wil de belangenorganisatie pas iets kwijt wanneer het nieuw stelsel ‘Groene Gewasbescherming Glastuinbouw’ officieel wordt aangeboden.

Dit zal dan zijn wanneer de bewindsvrouw een bezoek brengt aan de glastuinbouw, waartoe Van der Tak haar heeft uitgenodigd.

Medicijnkast

Het nieuwe stelsel ‘Groene Gewasbescherming Glastuinbouw’ moet leiden tot  een noodzakelijke medicijnkast, benadrukt Van der Tak. „LTO Glaskracht Nederland wilt samen met het ministerie, de toelatingsinstantie en maatschappelijke organisaties tot een verantwoord, maatschappelijk gedragen en werkbaar effectief gewasbeschermingsbeleid komen. Als wij gezamenlijk ruimte willen en durven te geven aan innovaties en een modern beleid kunnen wij grote stappen zetten zowel nationaal als internationaal.”

Positieve berichten

Afgelopen jaar zijn er positieve berichten gepubliceerd door de NVWA omtrent de inzet van geïntegreerd gewasbescherming (IPM) in de glastuinbouw. Over alle sectoren heen blijkt de mate van toepassing van diverse IPM-maatregelen gemiddeld 48%. In de teelt van vruchtgroenten (75%) en bloemisterijgewassen (61%) onder glas is IPM-toepassing gemiddeld het hoogst ten opzichte van andere sectoren.

Reageer op dit artikel

avatar