Nieuw tuinbouwlab Venlo krijgt kas met geprinte zonnecellen in glas

Op de Brightlands Campus Greenport Venlo moet nog dit jaar een nieuw 2 ha tellend research- en development laboratorium verrijzen. Onderdeel van het complex is een kas met geprinte zonnecellen in het glas. De betrokken mkb-bedrijven Botany, Blue Engineering en Bluehub hebben daarvoor deze week een overeenkomst getekend met de provincie Limburg.

Op de foto, v.l.n.r.: Jeroen Rondeel (Blue Engineering), gedeputeerde Twan Beurskens, gedeputeerde Hubert Mackus, Peter Korsten (Botany), Harm Waterborg (Provincie Limburg) en Bart Verlegh (Bluehub).

Met de bouw van het nieuwe ’tuinbouwlab’ is een investering gemoeid van € 18,5 miljoen. Het R&D-laboratorium wordt onderdeel van een nieuw te ontwikkelen business ecosysteem waar multinationals, mkb’ers en start-ups gezamenlijk en in wisselende samenstellingen werken aan businesscase gedreven innovaties op de cross-over tussen agrofood en hightech (agrotech).

De bij het lab behorende kassen komen zowel op de begane grond als op het dak van de nieuwbouw. Verder komen er hallen voor technisch onderzoek en experimenten, evenals werkplekken voor instructies en bijeenkomsten. Het lab komt bij de Innova-toren naast de snelweg A73 te liggen.

De drie betrokken bedrijven gaan zich gezamenlijk richten op agrotech. Een voorbeeld daarvan is het ontwikkelen van specifieke robotica voor gebruik in de tuinbouw, zaadtechnologische R&D en onderzoek naar inhoudsstoffen van planten.