Nieuwbouw voor kwekerij Mediaverdi

Kwekerij Mediaverdi breidde in 2019 haar glasareaal met 13% uit, van 2.950 naar 3.400 m2. „We zijn niet groot, maar blijven teelttechnisch up-to-date op de punten die nodig zijn in de snel veranderende sierteeltsector”, aldus Johan Buis. Zijn kas is in de zomermaanden gevuld met anjers. De sneeuwballen staan nu buiten op het vloeistofdichte containerveld achter de kas. Een korte impressie van de nieuwbouw.

Vanuit de lucht het bedrijf Mediaverdi van Johan Buis aan de Oosteinderweg in Aalsmeer. Vooraan de nieuwe kas in aanbouw. De contouren van de twee oude kasjes zijn nog zichtbaar. Links achter de nieuwbouw de kas van 850 m2 die wel bleef staan. Achteraan op de kavel staan de containers met Viburnum opulus Roseum (sneeuwbal)
De nieuwe kas in aanbouw. Hij meet 40 bij 60 meter. Veel vrije ruimte in de kas, zodat de jaarlijkse teeltwisselingen met de sneeuwballen en anjers makkelijk kunnen verlopen. In totaal zijn er 16 kolommen, met vijf kappen van 4 meter per tralie van 20 meter.
Beton storten. Een vloer van 16 cm, waar ook verwarmingsslangen in worden aangelegd.
Het ketelhuis van de kwekerij: vier cv-installaties in een cascade-opstelling. Door de nieuwbouw kan Buis toe met 14 kuub gas per m2 op jaarbasis. De kas heeft namelijk drie schermdoeken en geïsoleerde gevels. De laagwaardige warmte van de ketels wordt verdeeld over de vloerverwarming, onderverwarming en een bovennet.
De kas kort voordat de teeltbedden voor de anjers gemaakt worden. De anjers groeiden voorheen in bakken met substraat. In de nieuwe kas staan ze op matten met substraat die haaks boven twee verwarmingsbuizen liggen. De oppervlaktebenutting is door de nieuwbouw verhoogd en de nieuwe kas laat meer licht door. De plantdichtheid kon daarom ruim 10% omhoog.
Kwekerij Mediaverdi tussen zijn anjers. De oogstpiek van 3-4 weken begint eind augustus.

Een uitgebreide reportage van kwekerij Mediaverdi staat in editie 31/32 van het Vakblad voor de Bloemisterij. Het artikel in het eerste dubbelnummer van deze zomer is ook online (na inlog) te lezen via mijnbloemisterij.nl

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties