Tuin en Landschap nieuws Nieuwe bank voor de 1,5 meter samenleving

  Nieuwe bank voor de 1,5 meter samenleving

  1

  Je kunt er met zijn zevenen op zitten, netjes op 1,5 meter afstand en toch ben je dicht bij elkaar. Nynke Rixt Jukema ontwierp een bank voor de openbare ruimte in de nieuwe werkelijkheid.

  Bank voor de 1,5m-samenleving

  De ontwerper uit Friesland constateerde dat door de maatregelen vanwege de coronacrisis een praatje maken in de openbare ruimte ingewikkeld is geworden. ’Mensen zijn meer bezig met die anderhalve meter afstand aanhouden dan met elkaar spreken over de dingen waar je het eigenlijk over wilt hebben’, zo citeert de Architect.

  Cirkelvorm en hoge rugleuning

  Met de nieuwe bank lost Jukema dit voor de gebruikers op. Je hoeft niet zelf meer die 1,5 meter afstand te houden, dat doet de bank voor je. Je kunt er met zijn zevenen op zitten zonder dat je te dicht bij elkaar komt, ook niet als je opstaat en de bank weer verlaat. De bank heeft een cirkelvorm en een hoge rugleuning waardoor je de ander nabij ervaart, of zoals Jukema het omschrijft: „Ze zorgen ervoor dat er een sociale verbinding ontstaat.’’

  De bank is geheel uitgevoerd uit 4 mm dik plaatstaal. De houten zitvlonders en de 110 mm hoge rugleuning zijn van Bilinga- of Acoya-hout. Jukema: „Misschien is de anderhalve meter tijdelijk, maar het zou net zo goed de nieuwe werkelijkheid kunnen worden. Belangrijk is dat die gewóón gaat voelen.’’

  Plattegrond bank voor de nieuwe werkelijkheid 2

   

   

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  1
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  0 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  1 Comment authors
  Bas Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  Bas
  Gast
  Bas

  Meer in de lijn van hoe een virus zich in de lucht verspreid, zou een cirkel met stoelen om de buitenkant heen beter passen. Met de rug naar het midden, in plaats van in een cirkel tegen over elkaar zitten en elkaars adem fijn in het midden verzamelen met die “omheining ” erom. Die 1,5m is geen magische grens waarbinnen je veilig bent, het is een richtlijn om mensen op gepaste afstand uit elkaar te houden in het dagelijkse leven. Een meetkundig ontwerp als dit houdt als ik het zo in de tekening zie, zelfs geen rekening met 2 mensen… Lees verder »